Publicerad:
Uppdaterad:

Norska stjärnan stoppas från att tävla av hälsoskäl

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Ingvild Flugstad Östberg missar den norska skidpremiären och världscupen i Ruka.

Den norska skidstjärnan har fått startförbud av hälsoskäl.

– Det är tråkigt och beklagligt, säger Ingvild Flugstad Östberg.

Skidsäsongen drar igång på allvar i helgen. I Gällivare samlas den svenska eliten för den nationella premiären medan den norska nationella premiären traditionsenligt genomförs i Beitostölen.

Igår stod det klart att den svenska åkaren Ebba Andersson missar inledningen av säsongen på grund av en knäskada.

Inte heller den norska stjärnan Ingvild Flugstad Östberg kommer att tävla initialt. Detta på grund av hälsoskäl.

1 av 2 | Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN

Informationen kom fram på en presskonferens inför skidhelgen i Beitostölen. Det är Norges skidförbund som sätter stopp för 29-åringen som själv berättade om beslutet under en känslomässig pressträff.

Vill inte avslöja detaljer

– Jag har har hamnat i en situation där jag inte kan köra skidlopp. Det är tråkigt och beklagligt. Grunden är hälsomässiga skäl då alla krav i hälsotesterna inte är infriade. Därför är det bäst för mig att stå över tävlingarna. Jag har tränat väldigt bra och har glatt mig åt detta. Jag har varit frisk, skadefri och är i god form. Jag skulle helst ha startat, säger en tårögd Ingvild Flugstad Östberg.

29-åringens främsta meriter är två OS-guld, ett VM-guld och en totalseger i Tour de ski, som hon vann förra säsongen.

Den norska skidstjärnan vill inte avslöja detaljer kring beslutet då det blir personligt, men enligt VG säger hon att hon inte tagit hand om sig själv tillräckligt och att det inte ligger någon konflikt bakom beslutet.

– Jag har valt att träna mycket och tufft. Som toppidrottare finns det alltid en risk att träna så mycket. Kroppen behöver tid för att återhämta sig på plussidan. Jag har det bra och har vanligtvis gott humör, men det är givetvis väldigt tråkigt att inte åka skidor de kommande veckorna. Vi har en fantastisk stötteapparat och medicinsk team som ibland måste vara strikt. Men hälsa står över allt och är det viktigaste. Så början av säsongen kommer att vara utan mig, säger hon på pressträffen.

Ingvild Flugstad Östberg vågar inte ge en prognos på när hon är tillbaka i tävlingsdressen igen.

– Det är svårt att säga något konkret.

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: