Tränaren sårade Diggins: ”Herregud, jag är fet”

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jessica Diggins fortsätter kampen mot ätstörningar.

Den amerikanska skidstjärnan har skrivit en bok om sin sjukdom.

För NRK berättar hon om när en tränare fick henne tro att hon var tjock.

Jessica Diggins har tidigare klivit fram och pratat om sina ätstörningar i de sena tonåren.

28-åriga skidåkaren fortsätter att göra upp med bantningspressen.

I vinter släpper hon boken Brave Enough för att hjälpa unga människor som kan uppleva press angående sin vikt och i värsta fall drabbas av ätstörningar.

Hon skriver om hur hon blev sjuk, hur behandlingen gick till och hur kom bort från problemen.

”Vi är A-människor”

I intervjun med NRK förklarar hon varför fokus på vikt och bantning är farligt.

– Om du tittar på oss skidåkare är de flesta av oss det vi i USA kallar ”typ A-människor”. Vi jobbar hårt, försöker vara perfekta och göra varje minsta grej rätt. Och om du säger till en sådan person att ”det här är inte bra, det här måste fixas och bli perfekt”, då kommer personen att hyperfokusera på det, och tyvärr kan det leda till en ätstörning, säger Jessica Diggins.

Foto: Iain McGregor / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Diggins.

Det finns en självupplevt situation som illustrerar den hon pratar om.

– Jag hade en ideell tränare som sa något till mig för många år sedan. Han sa ”du är så mycket större än du var när du gick i high school.” Och jag borde ha tänkt ”ja, jag har gått igenom puberteten, självklart är jag större än jag var när jag var 15”. Men hjärnan tänkte; ”herregud, jag är fet”, säger Jessica Diggins.

”Sårade mig”

Hon påpekar att det kan ha varit tänkt som en komplimang att hon byggt på sig muskler, men det var inte så hon uppfattade det.

– Sättet det sades på sårade mig. Nu är jag trygg i mig själv, men det kan var svårt för unga pojkar och flickor som inte har det självförtroendet. De ser upp till tränare och söker råd för att bli bättre, och när en tränare säger att du är långsam för att du är fet är det väldigt tufft att höra, säger Jessica Diggins.

Förra året tog Jessica Diggins tillsammans med Kikkan Randall OS-guld i sprintstafett i sydkoreanska Pyeongchang, den amerikanska duon tog också VM-guld i italienska Val di Fiemme 2013.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM