Drömresultat för Sverige i VM

Nu behöver man ”bara” vinna mot Montenegro

KUMAMOTO. Ryssland gjorde jobbet mot Spanien.

Det spanska målförsprånget är uppkäkat.

Nu behöver Sverige ”bara” besegra Montenegro.

Till på köpet är Sveriges OS-kvalplats nu säkrad.

Det som kändes osannolikt för ett dygn sedan är nu verklighet:

Sverige är ”bara” en seger mot Montenegro (avkast 12.30 svensk tid) från att gå till en VM-semifinal.

Detta står klart sedan Ryssland gett spanjorskorna deras första förlust i detta VM i första matchen på mellanrundans allra sista dag med 36–26.

Spanien har klappat ihop efter de inledande 40 minuterna mot Sverige då man hade stormat igenom gruppspelet och hade 21–12 mot Blågult (spanjorskorna lyckades vinna mot Japan efter stora besvär).

– Vi är rejält slitna nu. Vi gav allt i gruppspelet för att ta oss vidare och har inte gått runt på så många spelare. I dag orkade vi inte stå emot även om vi visste att vi helst skulle hålla nere de ryska målen, säger spanska storstjärnan Alexandrina Cabral Barbosa.

Såg mörkt ut

I går förmiddag såg det betydligt mörkare ut för Sverige. Då var man tvungna att hämta in 18 mål på Spanien, vinna mot både Rumänien och Montenegro samt lita på att Ryssland skulle besegra Spanien.

Men efter att Blågult krossat Rumänien med tolv mål (34–22 i går och Ryssland vunnit med tio mål i dag så är Spaniens försprång i målskillnaden plötsligt inhämtat.

Nu räcker det med en uddamålsseger med Montenegro, som redan är borta från en VM-semifinal. Det kan heller inte bli någon lottdragning för att avgöra semifinalplatsen, ett scenario som var tänkbart inför dagens matcher.

OS-kvalplatsen säkrad

Men det är inte så ”bara”. Sverige har historiskt haft mycket svårt för det lilla landet från Balkan som leds av Per Johansson – sju förluster på tio matcher. Dessutom behöver Montenegro vinna för att säkra den OS-kvalplats som varit lagets stora målsättning här på VM.

Samtidigt som Ryssland slog Spanien körde Nederländerna över Sydkorea och det betyder att Sverige har säkrat en OS-kvalplats även om man skulle förlora två matcher i rad här på VM (inklusive matchen om plats 7/8) och sluta åtta. Då har man en OS-kvalplats från EM i fjol.

Sverige-Montenegro spelas 12.30 – följ matchen här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.