Isabelle Gulldén berättar varför hon flyttar hem

Isabelle Gulldén är klar för Lugi.

För Sportbladet berättar världsstjärnan nu varför hon bryter upp från Norge och flyttar till Skåne.

Hennes lillasyster Rebecca har drabbats av cancer.

– Handbollen betyder väldigt lite i en sådan här situation, säger ”Bella” i en stor intervju.

På måndagsförmiddagen meddelade norska Vipers Kristiansand att Isabelle Gulldén bryter sitt kontrakt efter säsongen ”av personliga skäl”.

Sent på kvällen kunde Sportbladet avslöja att den svenska storstjärnan skrivit på ett treårsavtal med Lugi.

På tisdagen bekräftades nyheten av lundaklubben och nu berättar Gulldén för Sportbladet om varför hon väljer att lämna de regerande Champions League-mästarna och flytta hem till Sverige och SHE.

– Min syster Rebecca är sjuk, säger 32-åringen.

”Svarat bra på behandlingen”

Det var i början av november som det stod klart att Bellas två år yngre syster drabbats av livmoderhalscancer.

– Den är aggressiv och har spridit sig. Det är tufft. Man vet aldrig riktigt hur det (tystnad)...ska gå. Hon har svarat bra på behandlingen än så länge. Vi hoppas att det fortsätter så, men man vet ju aldrig. Det är tungt. Handbollen betyder väldigt lite i en sådan här situation, säger en samlad Isabelle Gulldén på telefon från Kristiansand.

 Isabelle Gulldén med sin syster Rebecca.
Isabelle Gulldén med sin syster Rebecca.

Rebecca är ensamstående och bor i Lund sedan tio år. Hon jobbade som flyvärdinna tills coronan slog till och valde då att börja plugga.

– Det är tufft och jobbigt att vara så långt från henne. Klubben har varit jättebra och jag har kunnat åka hem till henne när jag har velat. Sedan har vi varit lediga mycket också och jag har kunnat vara hemma mycket i december och över jul och så.

Hur har det här påverkat dig?

– Man funderar ju mycket och börjar tänka efter alla år utomlands att det finns annat som är viktigt. Vi känner att elva år utomlands räcker nu. Vill vi flytta hem och bo nära familjen och starta upp ett vanligt liv. Samtidigt har jag faktiskt spelat bättre efter beskedet så när jag väl är är här försöker jag göra det bästa av det.

Det var inga problem för Gulldén att bryta kontraktet, som hon hade ett år kvar på.

– Vipers har varit jättebra och förstår min situation.

I pressmeddelandet som gick ut på måndagen om att hon bryter med Kristiansand beskrev Gulldén det som ett svårt beslut att ta.

Men samtidigt har det varit ett givet val.

– Jag har det väldigt bra här och människorna i och runt klubben är fantastiska. På så sätt har det varit tufft att ta beslutet och det är kanske det sista året på väldigt hög nivå och jag har dessutom inte landslaget längre. Men ändå känns det rätt.

Bella och maken Linus, som för övrigt är från Skåne, har sonen Lias, 2,5, tillsammans.

– Lias trivs jättebra här och snackar norska. Nu får han väl lära sig skånska, haha.

Familjen har redan hittat ett hus i lundatrakten. Sedan tidigare har de också ett sommarhus på västkusten.

– Det kommer vi att behålla.

Blir också ungdomsansvarig i Lugi

Så sent som i lördags visade Gulldén, som i konkurrens med 90-talets Mia Hermansson-Högdahl är Sveriges bästa damspelare genom tiderna, att hon fortfarande kan hålla världsklass. Med sina sex mål och nio assist låg hon bakom Vipers uddamålsseger i Champions League mot världens just nu bästa klubblag, ungerska Györ, som inte hade tappat en poäng på hela säsongen.

Ska man koppla den insatsen till att du hade fattat ditt beslut om framtiden och att allt var klart?

– Nej, det var nog bara att det var en väldigt viktig match. Och jag gillar ju sådana matcher, säger hon med ett litet skratt.

Även om Lugi som bekant håller till i Lund, där Rebecca bor, så var inte det avgörande för Gulldéns val av klubb.

– Det är helheten. Lugi är en klubb som visar att de jobbar jämställt och satsar både på damer och herrar. Sedan får jag ett intressant jobb ”vid sidan av”.

Gulldén ska för första gången sedan hon gick ut skolan inte bara spela handboll.

– Jag blir ungdomsansvarig i föreningen.

Ett treårskontrakt är ganska långt när man hunnit fylla 33, som Gulldén gör i juni.

– Ja, det du! Med den här gamla kroppen (skratt).

Tanken är att du ska spela alla de här tre åren?

– Ja. Så länge kroppen håller så kör vi på. Det blir också mycket mindre belastning än jag haft de senaste åren.

Är det här det sista kontraktet du skriver?

– Jag har inte tänkt så långt faktiskt.

Sörjer inte att det inte blev Sävehof

Lugi missade, för första gången på många år, slutspelet i fjol och ligger i dagsläget sjua i SHE.

– Det är ett ungt lag och jag ska bidra med erfarenhet och sådana saker, vara med och utveckla talangerna.

Men du går från att dominera mot världens bästa lag, som i lördags, till att spela i ett mittenlag i SHE. Med all respekt för de andra spelarna i Lugi –men är du inte på en för hög nivå för dem, om du förstår vad jag menar?

– Jag förstår vad du menar. Klart att jag inte håller den nivån som jag gjorde förr, men så kommer det sådana här matcher där det verkligen gäller och då mäter jag mig med de bästa. Men det här är ett val som växt fram. Jag vet att det kommer att vara annorlunda och förstår det också. Men jag hoppas kunna inspirera till vad som krävs och kunna bidra till de unga på planen innan man är helt kass (skratt).

Men faktum är att Lugi blir det svagaste laget Gulldén spelat i. Sina första sex år som senior spelade hon i ett Sävehof (moderklubben) som dominerade svensk handboll och sedan fortsatte hon i danska topplaget Viborg 2011–16 varefter hon spelat i europeiska toppklubbar som Bukarest, Brest och Kristiansand.

Även om du inte är lika bra som för några år sedan blir det ju stor skillnad och en nivå som du inte spelat på tidigare?

– Det kommer det säkert att vara. Det är som sagt ett väldigt ungt lag och nu tappar de dessutom Emma Navne (danska mittnian). Men det blir roligt på ett annat sätt, tänker jag.

Det blev inget med Sävehof, som alla kanske hade trott om du skulle flytta hem en dag?

– Jag har länge varit väldigt öppen med att jag inte tvunget skulle spela i Sävehof igen. Det har varit många klubbar involverade och Lugi är det som känts bäst på allting egentligen.

Så det är ingen sorg att det inte blev Sävehof?

– Nej, det är det inte, säger Gulldén.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.