Norge tar guld i stafetten – efter ryska genomklappningen

ZHANGJIAKOU/STOCKHOLM. Norge inledde med en straffrunda.

Därefter gav Rysslands Eduard Latypov bort segern till Norge på det sista skyttet.

Då blev Sturla Holm Leagreid en av hjältarna i stället för syndabock.

– Det var helt sjukt, helt enkelt. Det är svårt att beskriva känslorna, säger Laegreid.

Norge var som väntat med i toppen i inledningen av OS-stafetten i skidskytte. Sturla Holm Laegreid gick in i ledning till det andra skyttet efter att ha skjutit fullt i det första.

Men då gick det mesta fel för norrmannen som behövde använda alla sina extraskott.

Inte ens det räckte för Laegreid som tvingades åka en straffrunda. Därefter växlade han till Tarjei Bö på sjunde plats, 40 sekunder bakom ledande Ryssland.

Straffrunda för Norge

Laegreid berättade om skyttet för Sporbladet efter sin sträcka.

– Jag inte vad som hände. Jag fick panik, säger han.

Laegreid missade också hela nio skott i helgens jaktstart och säger att han aldrig tidigare har dragit på sig en straffrunda i en stafett.

– Skyttemässigt är de här dagarna de sämsta jag någonsin gjort och det känns ju inget vidare att det sker på ett OS.

Ryssland föll igenom

Ryssland såg länge ut att gå mot en solklar seger i stafetten.

Men på det sista skyttet föll Eduard Latypov igenom totalt när han stod ensam på vallen. Han drog på sig två straffrundor och gav bort segern.

Norge hade tagit sig tillbaka till kampen om medaljerna och med ett fullt skytte såg Vetle Sjåstad Christiansen till att ta hem guldet. Då behövde inte Sturla Holm Laegreid tänka mer på sin egen sträcka.

– Det betyder inget när vi tar guldet. Det är otroligt kul att vara en del av det här laget, säger han en stund efter tävlingen.

– Det var helt sjukt, helt enkelt. Det är svårt att beskriva känslorna som går genom kroppen när man följer med på sista skyttet när Vetle har chansen att ta guldet och gör det. Jag är säker på att de hemma reste sig från sofforna och jublade. Det var en av de riktigt stora idrottsprestationerna.

”Mitt första guld med grabbarna”

Vetle Sjåstad Christiansen själv trodde inte på guld när han åkte in på vallen för att skjuta för andra gången.

– Men jag ser att Latypov har tre bom och en träff och det var vår chans att stjäla guldet. Det blev en bonus på ett sätt. Vi ville inte bli fyra men det var bara att gå till attack. Jag tror jag satte varje skott mitt i. Det känns bra att göra det när det gäller som mest. Jag klarar det inte ens på träning och jag klarar det i dag, det är magiskt, säger han.

Bröderna Bö var också glada över guldet.

– Jag trodde det inte efter två etapper när vi var långt bak. Men allt kan ändras på ett ögonblick och vi gav inte upp. Det är en helt surrealistisk känsla att vi skulle klara det, säger Tarjei Bö.

– Det är mitt första guld med grabbarna. Det är en stor dag för oss som nation och lag, säger Johannes Thingnes Bö.

– Vi tog tillbaka guldet som Sverige har haft i fyra år nu.

Frankrike slutade tvåa och Ryssland kom trea.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.