Sten Rosenberg död – sörjs av vännerna

Sten Rosenberg
Sten Rosenberg

Sten Rosenberg har gått bort.

Den folkkäre SVT-kommentatorn sörjs av vänner och kollegor som minns en historieberättare med humor och positiv energi.

– Han var fantastisk på att dra historier, säger Jacob Hård.

– ”Stene” var en av dem man verkligen såg fram emot att få träffa, säger Anders Gärderud.

Som aktiv idrottare tävlade han i löpgrenar men det var som kommentator som Sten Rosenberg blev ett namn för svenska folket.

Rosenberg förknippades framför allt med friidrott och boxning, som han kommenterade för SVT. Han jobbade på plats under sex sommar-OS i rad från 1988 till 2008 och innan pensionen hann han även med att bevaka en rad andra sporter.

Under 90-talet uppmärksammades Rosenberg också i flera tv- och radioprogram när han blev målsman för sina två systersöner som på kort tid förlorade båda sina föräldrar. Som ensamstående tog han själv hand om de två små barnen.

Nu har ”Stene” gått bort, 73 år gammal.

Han sörjs av gamla vänner och kollegor som delar med sig av flera positiva minnen.

– För det första var han en väldigt skicklig kommentator. Påläst och kunnig på alla sätt. Sedan hade han en torr humor som jag uppskattade, han var underfundig, säger Anders Gärderud.

Vännerna minns Sten Rosenberg

Jacob Hård höll kontakten med Sten Rosenberg även efter vännens pension. Han hälsade på honom i hemmet i Söderköping förra sommaren.

– Vi pratades vid någon månad innan han dog och då var han fortfarande pigg och energisk på rösten, säger Hård.

Både Jacob Hård och Anders Gärderud såg fram emot dagarna då de skulle jobba med Rosenberg.

– Han var en människa som spred så mycket positiv energi, det var alltid väldigt kul att jobba med honom. Det var mycket skratt och man fick verkligen energi av att jobba med honom, säger Hård.

– Vi umgicks inte på fritiden men när man jobbade med det gänget såg man verkligen fram emot att säsongen skulle starta upp igen så att man fick träffas och ha roligt ute på evenemangen. ”Stene” var en av dem man verkligen såg fram emot att få träffa, säger Gärderud.

Anders Gärderud
Anders Gärderud
Jacob Hård
Jacob Hård

”Fantastisk historieberättare”

Jacob Hård har ett jobbminne med Sten Rosenberg som fastnat lite mer än de andra.

– Under OS 1988 väcktes vi av beskedet att Ben Johnson var dopad och det skulle bli en presskonferens. Vi fick kasta oss ner till mediecentret, hoppa in i ett bås och snabbt som tusan försöka följa och översätta presskonferensen där de berättade om Ben Johnsons dopningsfall. Det var en sån där sak som jag inte glömmer, säger Hård.

När Hård ska beskriva Rosenberg lyfter han framför allt fram hans historieberättande.

– Det framgick kanske inte alltid i tv men vid sidan om var han fantastisk på att dra historier. Han var väldigt underhållande, säger Hård.

Historierna kunde handla om ”allt från kompisar till ungarna”.

– Han hade ett sånt otroligt underhållande och smittande sätt att berätta. Det kom inte alltid fram när han var den officiella personen i tv men en som såg det där och lyckades locka fram det i sändning var Peter Jihde när han var programledare på EM i friidrott hos oss 2002, säger Hård.

– Han hade sett vad Sten hade för kvaliteter som berättare och plockade in honom i studion vid ett tillfälle. Då blommade han lite där, som den sköna berättaren han kunde vara.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.