Friidrott

Arrangörsmiss när Duplantis gick för världsrekord

Av: 

Simon Norberg

Mats Wennerholm

SPORTBLADET

Mondo Duplantis fick vänta innan ribban kom upp på världsrekordhöjden 6,19 i Bryssel.

Och vänta.

– Ja, jag vet inte vad som tog sådan tid. Jag ville bara hoppa och ge det en chans. Jag känner att jag har världsrekordet i mig, säger Mondo till Sportbladet.

Kung Baudouin-stadion i Bryssel på Diamond League-galan, inför 20 000 åskådare, var skådeplats när Armand Duplantis gick för nya höga höjder under fredagskvällen.

Men frågan är vad det är med för känslor svensken lämnade arenan efter att ha rivit tre gånger på världsrekordhöjden 6,19.

För efter att ha klarat 6,05 i sista försöket fick han vänta i 30 minuter på att arrangörerna skulle sätta ribban på rätt höjd. Tiotalet personer arbetade nere vid madrassen men verkade inte vara överens om att mätningen gått rätt till.

En påtagligt irriterad 21-åring var trots förutsättningarna riktigt nära att rubba höjden i andra försöket men fick nöja sig med galarekordet 6,05. Det var 23 gången i karriären svensken hoppade över sex meter.

– Ja, jag är verkligen i toppform och vill ha det där världsrekordet innan säsongen är över. Jag känner att det finns där. Men det är inte många tävlingar kvar nu, säger han.

Negativt besked inför Finnkampen

Samtidigt lämnar Mondo ett negativt besked inför Finnkampen på söndag.

– Ja, jag har inte bestämt mig hundraprocentigt än, men den här tävlingen gör väl att det inte ser så bra ut. Det blev många hopp och jag hade totalt sex hopp när ribban låg en bit över sex meter. Det tar extra hårt på kroppen. Men jag känner en hel del press att hoppa, så det är inget lätt beslut att ta, säger han.

På söndagen är det meningen att både han och Daniel Ståhl ska visa upp sig på Stockholms stadion tillsammans med OS-tvåan Simon Pettersson.

Alla tre svenska medaljörer på samma ställe.

Ståhl och Pettersson kastar diskus, men å andra sidan gick Bryssels diskustävling redan i onsdags och det är en gren som inte sliter på kroppen som stavhopp.

Aldrig väntat så länge

Nu stannade Mondo på nya stadionrekordet 6,05 den här kvällen i Bryssel.

– Jag är nöjd, men jag hade hoppats på ett världsrekord.

Har du varit med om en sådan här väntan förut?

– Det brukar ta tid, då de alltid måste kontrollmäta när ribban kommer upp på världsrekordhöjder. Men så här länge? Nej, aldrig.

Vad tänkte du under tiden du fick vänta?

– Ingenting egentligen. Jag ville bara hoppa.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

LÄS VIDARE

WENNERHOLM: Arrangörsskandal – pinsamt är bara förnamnet

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Stavhopp

Armand Duplantis