Armand Duplantis går för världsrekord: ”Inget motiverar mig mer”

ZÜRICH. Mondo Duplantis är i Zürich för att sätta världsrekord.

– Det finns inget som motiverar mig mer än när jag vet att det här är årets sista tävling. Jag har försökt några gånger nu och det är på tiden, säger han.

När Mondo satte sitt första världsrekord på 6,17 i polska Torun 2020 var det andra gången han hoppade på den höjden.

När 6,18 kom i skotska Glasgow en vecka senare var det första gången han försökte.

På 6,19?

Hopplöst.

Han har väntat i över ett och ett halvt år nu och gjort totalt elva tävlingar där han försökt att ta sig över den nya världsrekordhöjden.

Nio av dem bara i år, där det blivit totalt 24 hopp på 6,19.

Då är det lätt att börja tro att det vilar en förbannelse över just den höjden.

– Men så känner jag inte alls, säger Mondo.

– Visst har det blivit en hel del försök, men ju fler gånger jag försöker så kommer ribban att ligga kvar en dag. Jag är helt övertygad om det. Jag har ju höjden i mig, som jag visade inte minst i OS-finalen. Då rev jag med en lätt touch på nervägen. Det är bara en fråga om när det kommer. Inte om. Jag hoppas det blir nu nu i säsongens sista tävling. Jag känner att jag är nära.

Flickvännen på plats

Han har full uppställning här i Zürich med pappa Greg tillbaka som coach för första gången sedan OS i Tokyo och flickvännen Desiré Inglander med som stöd och sällskap.

Dessutom är det utlovat svensk högsommarvärme här i Schweiz, även om det finns risk för en lättare regnskur under kvällen. Det kan i värsta fall förstöra världsrekordplanerna.

Men Mondo är hoppfull.

Flickvännen Desiré Inglander är på plats och stöttar Armand Duplantis i Zürich.
Flickvännen Desiré Inglander är på plats och stöttar Armand Duplantis i Zürich.

Han har längtat efter hjälpen från pappa Greg i stunder då han varit ensam, uppumpad av adrenalin och blivit alltför ivrig.

– Ja, jag måste lära mig att jag inte behöver göra sexmetershopp på varje höjd. Hoppar jag på 5,50 ska jag hoppa på den höjden. Ta det steg för steg upp mot världsrekordet. Här är pappa väldigt viktig för mig. Han är den som känner mig bäst.

– Och när du kommer upp på världsrekordhöjder minskar marginalerna och varje detalj blir viktig. Har jag rätt grepp, startar jag ansatsen på rätt ställe? Den typen av frågor. Det kan han svara på i ett läge där det blir lite mycket adrenalin som gör att jag inte tänker helt klart.

”Lite golf och öl är allt jag behöver”

Här i Zürich har Mondo sett väldigt harmonisk ut sedan han landade.

Ett världsrekord skulle det vara perfekta slutet på en säsong där han nådde sitt stora mål och ett OS-guld i Tokyo.

Även om pressen blev större än han trodde veckorna innan, så slutade allt som alla trodde.

Med en överlägsen seger.

– Ja, det släppte en hel del när jag gick ut till kvalet och såg att det var precis samma killar jag brukar möta därute. Det blev mer som en vanlig tävling, även om jag var medveten om att det var den största i min karriär.

Efter Zürich väntar ingen lyxsemester på Maldiverna eller några andra paradisöar.

Om nu någon trodde det.

Det blir raka vägen hem till Uppsala.

– Ja, jag trivs där, även om jag är lite på gång att flytta till Stockholm. Men jag gillar Uppsala och det finns många bra golfbanor där, även om det finns några bra i Stockholm också.

– Lite golf och lite öl är allt jag behöver för att koppla av.

Ja, öl har ju varit på tapeten ända sedan Mondo svepte ett glas han fick från ett fan i publiken efter tävlingen i Bryssel. Staben runt honom gillade inte alls det tilltaget och även pappa Greg var kritisk, då en friidrottares gyllene regel är att bara dricka ur tillslutna förpackningar eller glas man har hundraprocentig koll på.

– Men det var en stavhoppare som jag kände igen och visste vem det var. Jag tyckte det var lite coolt. Men jag ska försöka att inte göra det igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.