Efter OS-skandalen – höjer tävlingsåldern

Av: 

TT

Konståkningens åldersgräns hamnade i fokus under OS i Peking då dopningsanklagade Kamila Valieva, då 15 år gammal, tilläts tävla vidare.

Nu höjs åldersgränsen på högsta nivå från 15 till 17 år, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Beslutet röstades igenom under tisdagen på Internationella skridskounionens (ISU) kongress i thailändska Phuket.

– Det är ett historiskt beslut, säger ISU-ordföranden Jan Dijkema enligt AFP.

Totalt röstade 100 länder för beslutet medan 16 stycken var emot.

Ett förslag om att höja åldersgränsen för tävlande i seniorklassen från 15 till 17 år fanns redan på ISU:s bord när dopningsskandalen briserade under OS.

Det unga ryska stjärnskottet Kamila Valieva åkte fast för dopning i Peking. Hon stängdes av men efter överklagan fick hon vara med i damernas tävling, delvis på grund av sin ringa ålder. Dopningsutredningen är ännu inte klar.

Förra veckan sade Helena Rosén Andersson, ordförande i Svenska konståkningsförbundet, att Sverige skulle rösta för höjd åldersgräns.

Josefin Taljegård, som tävlade i OS för Sverige, är även hon för en höjd åldersgräns. Under OS fick hon samma fråga men svarade då att det var en svår fråga eftersom det kunde bli bättre resultat på junior-VM än på senior-VM.

– Men nu har jag reflekterat mer kring det och tycker att det är positivt med höjd åldersgräns. För jag står ju för att vi ska ha en hållbar sport och att man ska kunna hålla på länge, sade Taljegård till TT förra veckan.

Kamila Valieva, 15 år under OS i Peking, väckte stor uppståndelse.
Kamila Valieva, 15 år under OS i Peking, väckte stor uppståndelse.

.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln