Simning

Simklubben stoppar bikini: Pojkarna kan bli distraherade

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

En svensk simklubb stoppar tjejerna från att bära tvådelad dräkt på träning.

Ett rent sexistiskt beslut, tycker personer i och runt klubben.

– De sa att pojkarna skulle få svårt att koncentrera sig om tjejerna hade bikini, säger en av dem.

I maj skrev Sportbladet att en 14-årig simmare utsattes för ett sexbrott av en äldre person i föreningen. Trots att förövaren dömdes simmade han vidare medan flickan bytte klubb.

Situationen förvärrades av att offret tvingades möta den unge mannen på träningar eftersom deras föreningar delar anläggning. Ärendet har lett till att flera simföreningar bojkottar förövarens klubb.

Nu vittnar flera personer om att miljön i klubben har förändrats efter att en ny tränare tillsatts för ett par år sedan. Bland annat tillåter de inte längre att tjejer tränar i bikini.

”Väldigt konstigt att höra”

– Det är särskilt på läger som saken blivit tydlig. Medan andra klubbar låter simmarna ha tvådelat så är det otillåtet för deras tjejer. Jag har hört det sägas helt öppet på möten, säger en ledare för en annan klubb.

– Anledningarna är flera. Bland annat att det ser oprofessionellt ut, att om de har bikini blir de inte respekterade och att killarna har svårt att fokusera på sin träning. Vad jag förstår så uttrycks det inte som ett förbud, men att det var ganska tydligt att det inte var önskvärt, säger en anhörig till en simmare.

En tredje person säger att den också varit på ett möte där vuxna i klubben sagt till tjejerna att endast baddräkt är accepterat på träning. Detta ska inte ha motiverats med att vissa kläder är sämre att simma i, utan risken att dra till sig oönskade blickar.

– De menar att bikinitoppen kan glida ner när de dyker från pallen. Så hemskt va? Som om inte badbyxor skulle kunna göra det, säger personen och fortsätter:

Baddräkt gäller för tävling

– Det är chockerande att någon bestämmer så mycket om sina simmare. Och bara om tjejerna, inte om killarna. Jag tycker att det är väldigt skumt. När jag frågade om saken sa de att det är oseriöst att träna i bikini för då bryr man sig bara om sitt utseende och inte om sin idrott, säger hen.

I det internationella simförbundet Finas regler specificeras vilken dräkt som ska bäras på tävling. Tvådelat är inte tillåtet. Ute i föreningarna i dag är också baddräkt det klart vanligaste plagget för tjejer, särskilt under vinterhalvåret och på fartpass.

Men när träningen flyttar utomhus händer att tjejer simmar i bikini, särskilt på lugnare pass, vilket går att se på allt från juniorer upp till landslagssimmare som Sarah Sjöström. Klubbar som Sportbladet pratar med har inget emot den saken.

– Man får ha baddräkt och man får ha tvådelat om man vill. Tvådelat bärs mest när vi är utomhus. Vi har aldrig funderat på frågan och kommer aldrig att ha några sådana förbud, säger Thomas Salenius, chefstränare för Jönköpings Simsällskap.

– Vi har inga synpunkter på kläder. Bara på tävling. Man får simma i en huvtröja om man vill, även om det nog inte går så fort, säger Åsa Bjerkén, ordförande för Malmö kappsimningsklubb.

Svenska simförbundet har inga riktlinjer för vilken klädkod som ska gälla i föreningarna.

– Jag har aldrig stött på frågan innan, men föreningen har rätt att sätta upp sina regler, säger förbundschef Mikael Jansson.

Sportbladet har erbjudit simföreningen att svara på frågor om sina regler.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning