OS-silver till Sverige – förlorade straffrysare mot Kanada

Svenska tårar efter en blytung finalförlust

YOKOHAMA/STOCKHOLM. Sverige föll i OS-finalen mot Kanada, efter en dramatisk straffläggning.

Hedvig Lindahl räddade två av dem – men det blev ändå en förkrossande förlust.

– Jag är så jävla trött på att ha en fucking silvermedalj, säger Kosovare Asllani efter matchen.

Fem raka segrar tog Sverige till sin andra raka final i OS-fotbollen.

Väl där upprepade sig historien från Rio 2016.

Trots att Sverige var favoriter på förhand den här gången får de nöja sig med silver, efter en sällan skådad rysare mot Kanada i en sen och varm Yokohamanatt.

Det krävdes straffar för att skilja lagen åt, och trots att målvakten Hedvig Lindahl endast släppte två av de fem ordinarie straffarna förbi sig – precis som Kanadas Stephanie Labbé – blev det förlust.

– Vi gör en jättebra turnering och en jättebra match. Men det känns som en dålig jävla film, säger Nathalie Björn med tom blick i den mixade zonen.

Seger kunde avgöra

Det som blev ett skräckslut kunde ha blivit något betydligt mer dramaturgiskt vackert för svensk del.

I den femte straffomgången hade lagkaptenen Caroline Seger chansen att avgöra – men hon sköt över. Istället avgjorde Julia Grosso i den sjätte omgången efter att även Jonna Andersson bränt en straff, och flera av de svenska spelarna brast ut i tårar på innerplan.

– Det är tomt. Man bara gråter och håller om varandra, säger Nathalie Björn.

Annars var det Sverige som började bäst.

Matchen var mållös i drygt en halvtimme innan Stina Blackstenius klev in i handlingarna, som så många gånger förr den här turneringen.

Anfallaren bredsidade in 1–0 på pass av Kosovare Asllani, hennes femte mål i turneringen och sjunde OS-mål totalt – nytt svenskt rekord.

”Den betyder ingenting”

Men Kanada kom tillbaka i andra halvlek.

Mittbacken Amanda Ilestedt fällde Kanadas veteran Christine Sinclair i straffområdet. Domaren dömde straff efter VAR-granskning och Jessie Fleming rullade säkert in 1–1 bakom Hedvig Lindahl.

Sverige var nära att avgöra flera gånger om i slutet av den efterföljande förlängningen – men matchen gick alltså till straffar där de svenska gulddrömmarna grusades.

– 2016 kändes det som att vi vann ett silver men nu känns det verkligen som vi förlorade guldet. Det känns brutalt, säger Kosovare Asllani efter matchen, med medaljen i handen i stället för runt halsen.

– Jag är så jävla trött på att ha en fucking silvermedalj. Den betyder ingenting i mina ögon, säger Kosovare Asllani efter matchen, när hon tagit av sig medaljen och håller den i handen.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.