OS 2022 i Peking

SOK:s besked kring Kalla, Halfvarsson och Nilsson

Charlotte Kalla, Calle Halfvarsson och Stina Nilsson får vänta på OS-besked

Av: 

Petra Thorén

Anna Rydén

SPORTBLADET

Tre tunga profiler är fortfarande utan OS-biljett.

För Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson avgör prestationerna i Tour de Ski - skidskytten Stina Nilsson har också möjlighet att slå sig in i truppen.

– Jag ser inget konstigt i att inte blivit uttagen till OS än, kommenterar Calle Halfvarsson.

När SOK under tisdag morgon presenterade nya OS-deltagare saknades tre meriterade namn: skidåkarna Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson och skidskytten Stina Nilsson.

Men deras chans att åka till Peking och representera Sverige i OS igen är inte över. Det finns två platser i damtruppen i längd, det finns en möjlig plats på herrsidan och i skidskyttets damtrupp är två platser öppna.

Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson kommer efter jul att köra Tour de Ski för att visa att de ska med till OS.

Charlotte Kalla, som framgångsrikt deltagit på tre olympiska spel tidigare, har inte fått den utdelning som ligger i nivå med den fysiska status kroppen var tidigare i höst.

Calle: ”Inget konstigt”

Hon avstod tävlingarna i Davos för en träningsperiod och laddar nu för Tour de Ski.

Vad behöver Charlotte Kalla visa placeringsmässigt och prestationsmässigt?

– Vi har inte satt något specifikt gällande placering. Charlotte vill själv se att hon kan vara på den nivå hon varit tidigare, det har hon inte visat ännu. Nu har hon möjlighet i Tour de Ski som gör att hon kan bli aktuell för OS-truppen, säger Skidförbundets landslagschef Anders Byström i samband med SOK:s digitala pressträff.

– Vi är säkra på att vi kommer att komplettera truppen på damsidan. Vi kommer titta både på sprint och traditionellt. Både sprintåkare och Charlotte har en möjlighet tills truppen är spikad, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Calle Halfvarsson, som kämpat med att hitta formen under vinterns tävlingar, var inte besviken över beskedet att han står utanför truppen i detta nu.

– Jag är laddad för touren. Jag ser inget konstigt i att inte blivit uttagen till OS än. Jag har inte presterat för det, och då ska man inte ha en plats heller, meddelar han i en kommentar till Sportbladet.

Om det inte blir något OS för Halfvarsson så är det möjligt att det här blir veteranens sista säsong.

– Ja, då kan det nog vara över. Men absolut inget bestämt, säger Halfvarsson.


SKIDPANELEN om att Kalla och Halfvarsson petas: ”Inget larv – så här måste SOK agera nu...”


Stina Nilssons chanser

Anders Byström, landslagschef:

– Vi vet att Calles toppnivå är extremt bra och det tyckte jag att han visade under stafetten i Lillehammer. Vi ser tendenser att han är på väg att hitta det där han hade för några år sedan när han vann i Lillehammer i världscupen. Vi vill se lite mer för att ha möjlighet att ta ut honom.

Det är dock inte helt klart att det blir ytterligare en herråkare i OS-truppen.

– Vi vet inte ens om vi ska fylla alla platser. Det beror på hur vi tillsammans kommer överens om det. Det är i första hand en distansåkare som kan vara allround, säger Anders Byström.

När det kommer till skidskyttet finns det däremot öppna platser. På damsidan handlar det om två och Peter Reinebo ger Stina Nilsson, som sadlade om från längdåkning till skidskytte våren 2020, har en chans att få åka till Peking. Hon har tidigare representerat Sverige i OS i längdspåren.

– Stina har absolut en möjlighet att åka och skjuta sig till OS. Det blir spännande att se hur hennes utveckling och form står sig., säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Kan hennes tidigare OS-erfarenhet vägas in?

– Stina är en tävlingsskalle och det är ingen nackdel.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

OS 2022 i Peking

LÄS VIDARE

Skidpanelen: ”Inget larv nu – så här måste SOK göra”

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Charlotte Kalla

Stina Nilsson

Calle Halfvarsson

Vinter-OS