SM-final i speedway 2021: Smederna kan ta guld igen

Uppdaterad 2021-10-05 | Publicerad 2021-10-04

Smederna, med tre raka SM-guld, ställde in sin medverkan förra säsongen. Nu är man tillbaka – och kör SM-final igen.

Trots det håller laget Dackarna som favoriter.

– Annars skulle jag ljuga, säger lagledare Jerker Eriksson.

Smedernas lagledare Jerker Eriksson håller Dackarna som favorit i SM-finalen i speedway 2021.
Smedernas lagledare Jerker Eriksson håller Dackarna som favorit i SM-finalen i speedway 2021.

Det rådde sällan skådat kaos i Speedwaysverige 2020. Smederna, vinnare av de tre senaste upplagorna, valde som enda lag att ställa in sin säsong. Man hade helt enkelt inte råd att köra utan publik.

– Vi fick ingen chans att försvara guldet. Annars hade vi haft fyra raka, säger lagledare Jerker Eriksson skämtsamt.

Den här säsongen har det historiska laget, det första på 25 år med tre raka SM-guld, återupptagit sin satsning. Resultatet? Vinst i grundserien, och avancemang till final mot Dackarna.

Ett lag man besegrat i de två senaste finalerna man plockat hem.

– Vi får intala oss själva att det är någonting man kan ta med sig, men Dackarna har flera nya förare sedan dess. Men det är klart att det är viktigt mentalt, säger Eriksson.

”Det finns ingenting annat än guld”

Med det i beaktning, samtidigt som Dackarna inte vunnit guld sedan 2007, är det lätt att hålla Smederna som favoriter. Men det gör inte Smederna själva.

– Tittar man på pappret så är Dackarna bättre. De är favoriter. De som säger någonting annat ljuger. Det är bara så det är. De har ett stjärnspäckat lag med tre GP-förare. Det kommer att bli stentufft, säger Eriksson.

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg backar inte från favoritskapet.

– De är mästare, och har en stark uppställning. Det är två lag kvar, och de lagen ska vara de två bästa. Det kommer inte bli lätt. Vi kommer få jobba för det, men målsättningen är givetvis guld. Det finns ingenting annat än guld. Tanken på en final har triggat mig varje dag hela säsongen, säger han.

Inte vunnit guld på 14 år

Tanken på revansch och ett första SM-guld på 14 år triggar såklart lite extra.

– Det är det som man pratar om här. Jag försöker slå undan det så mycket som det går. Vilket inte är lätt, säger Teurnberg.

Lätt lär det inte heller bli i de avgörande finalerna. Väderprognosen skvallrar om regn, vilket dessutom kan stoppa Smedernas handledsskadade stjärnförare Pontus Aspgren från start. Och regnar, det gör även klyschorna.

– Starten kommer bli avgörande. Speciellt nu med det eventuella regnet. Där gäller det att vara sylvass. Man får inte ge bort någonting. Köra precis på gränsen. Det gäller att komma in med noll respekt och att köra stenhårt, säger Smedernas Eriksson.

– Jag hoppas att vi bryter titeltorkan. Jag kan inte lova det, men jag ska göra allt jag kan. Vi är väldigt hungriga, men det finns det ett lag i Eskilstuna som också är. Det kommer bli en thriller, och vi ska göra allt i vår makt för att tar hem guldet till Småland, säger Dackarnas Teurnberg.


SM-finalen i Speedway 2021: Smederna-Dackarna

När är SM-finalen i speedway 2021?

SM-finalen i Speedway 2021 mellan Smederna och Dackarna avgörs 5 och 6 oktober. Tisdag 5 oktober har Dackarna hemmaplan och onsdag 6 oktober är returen med Smederna som hemmalag.

Vem sänder SM-finalen i speedway 2021?

SM-finalen i speedway sänds i Sportkanalen och C More med start 19.00 på tisdag och 18:00 på onsdag.

Så ställer lagen upp i SM-finalen i speedway

Dackarnas startsjua i SM-finalen:

 1. Tai Woffinden
 2. Maciej Janowski
 3. Jacob Thorssell
 4. Rasmus Jensen
 5. Jason Doyle
 6. Ricky Kling
 7. Avon van Dyck

Smedernas startsjua i SM-finalen:

 1. Kacper Woryna
 2. Gleb Chugonov
 3. Andzejs Lebedevs
 4. Michael Jepsen Jensen
 5. Pontus Aspgren
 6. Johannes Stark
 7. Joel Kling

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.