OS 2022 i Peking

Nils van der Poels ilska: ”Det är korruption”

Av: 

Malin Wahlberg

Mattias Karlsson

SPORTBLADET

PEKING/STOCKHOLM. Nederländerna försöker påverka isen i skridskoovalen under OS.

Nu går Nils van der Poel till attack.

– Det här är korruption. Den största skandalen i vår sport, säger han. 

Det nederländska skridskoförbundet skriver själva på sin hemsida att de har en lobbyist på plats i arenan för att påverka isen under OS.

I artikeln säger Sander van Ginkel att de nederländska åkarna gynnas av så hård is möjligt – vilket han försökt få till genom att själv mäta temperaturen på isen och påverka de som sköter isen.

– Jag försöker ordna så fördelaktiga omständigheter som möjligt för våra åkare, säger han i artikeln.

”Den största skandalen”

När Nils van der Poel får frågan om artikeln på dagens presskonferens går han till attack mot det nederländska förbundet.

– Först vill jag säga att jag har den största respekt för de nederländska skridskoåkarna och jag har största förtroende för ismakarna i ovalen. Men vi måste diskutera fair play inom vår sport och det här är långt ifrån fair play för mig. Det här är korruption, säger han och fortsätter: 

– Det här är att försöka påverka saker i din fördel genom att använda oetiska och omoraliska metoder. Jag kan inte förstå varför de nederländska skridskoförbundet kan låta det här hända och jag förstår inte varför de vill att världen får veta att det händer. Det är pinsamt, inte bara för det nederländska förbundet, utan också för de nederländska åkarna. Det här är den största skandalen i vår sport. Vi har haft våra dopingfall och jag ser inte att det här är mindre allvarligt.

”Agerar förkastligt”

Nils van der Poel säger att han vill se konsekvenser efter nederländernas tilltag. Till Sportbladet säger guldmedaljören att Sverige lyft frågan.

– Vi har fört en diskussion internt inom staben om det är rimligt och var gränsen går och vad nästa steg kan vara. Ska man börja lobba mot domaren och så vidare? Vi tog upp det och jag är glad att det kom upp på bordet. Det är ett moraliskt ställningstagande och det är viktigt att vi är överens om vad som är fair play, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det nederländska förbundet agerar förkastligt i frågan. 

Nils van der Poel tävlar i OS igen på fredag då herrarnas 10 000 meter avgörs

Gillar du Sportbladet? Följ oss på sociala medier

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • TikTok
  • Youtube
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

OS 2022 i Peking

LÄS VIDARE

Leifby: Något som bara inträffar var 243:e år

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Vinter-OS

Skridskor

Nils van der Poel