Larm från kyrkogården – Garrincha borta

Foto: Bippa/AP
Garrincha när han just gjort mål mot Bulgarien på Goodison Park i Liverpool vid VM 1966.
SPORTBLADET

Garrinchas minne vårdas ömt i Brasilien. Värre är det med fotbollslegendens jordiska rester, som nu har försvunnit – eller?

1 av 3 | Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Garrincha är en av fotbollens största, och har bland annat gett namn åt denna VM-arena i Brasília, Estádio Nacional Mané Garrincha.

Brasilianska medier rapporterar att hans grav öppnats under oklara omständigheter. Vad som har hänt med kvarlevorna är okänt.

– Folk har börjat fråga, och vi vet inte om han fortfarande är begravd, erkänner Priscila Libério, chef för begravningsplatsen Raiz da Serra i Magé norr om Rio de Janeiro, enligt tidningen Extra.

Till saken hör att det på Raiz da Serra finns två gravar med Garrinchas namn på – en ursprunglig från dödsåret 1983, och en som byggdes 1985.

Lovat ett mausoleum

Den lokale borgmästaren söker nu tillstånd för en officiell utgrävning, som i kombination med dna-tester från Garrinchas barn förhoppningsvis ska avgöra saken.

– Borgmästaren har lovat ett mausoleum till honom – men först måste de hitta honom, säger dottern Rosangela Santos till nyhetsbyrån Reuters.

Brasilien har tidigare utmärkt sig i liknande sammanhang. 1983, året då Garrincha dog, stals VM-bucklan, Jules Rimet-pokalen, från fotbollsförbundet CBF:s lokaler i Rio. Den har aldrig återfunnits.

Fick barn i Sverige

Garrincha var tillsammans med bland andra Pelé med om att vinna fotbolls-VM i Sverige 1958. I samma veva fick han även barn i Sverige. Garrincha var även med och försvarade VM-guldet 1962 i Chile, och i VM i England 1966.

Sedan gick superstjärnan ner sig i alkoholism, och dog bara 49 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll