Tre Kronor – laget bakom laget

”Kanada och USA har varit föregångare och nu har alla tagit efter”

Foto: Jimmy Wixtröm/Aftonbladet
Från vänster: Tomas Montén, Johan Andersson, Peter Popovic, Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv, Todd Woodcroft, Stefan Ladhe.
SPORTBLADET

KÖLN. För bara tiotalet år sedan stod en svensk ­förbundskapten i hockey ensam i båset tillsammans med en assisterande coach.

Dagens Rikard Grönborg har en hel armé.

Tiderna förändras och modern idrott blir alltmer komplex.

Rikard Grönborg har fört in NHL:s och kanadensiska landslags enorma organisationer runt lagen i dagens Tre Kronor. Inget har lämnats åt slumpen.

– Det är så här alla stora hockeynationer jobbar numera, säger förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

– Kanada och USA har ­varit föregångare och nu har ­alla tagit efter. Vi har ju ­blivit mer internationella ­också. Alla våra bästa spel­are finns i Nordamerika och alla våra coacher har någon ­anknytning dit på något sätt.

”Är proffs på det här”

Det går att kalla Rikard Grönborg hockeynörd. Ja, det är nästan en underdrift. Han vill ha koll på allt. Minsta lilla detalj nagelfars.

Därför är staben stor och kunnig.

Det är avancerade dataprogram som analyserar varenda detalj i spelet och hos spelarna, det är coacher som sitter på läktaren och ser allt uppifrån och larmar båset via Johan Garpenlöv. Det är high tech och en ständig ström av information.

– Ja, vi uppdaterar oss ­hela tiden under matcherna och tittar på vilka som är ­heta och andra detaljer i spelet när vi tar beslut hur vi ska coacha. Oavsett vad som händer i realtid på isen måste jag se nästa steg och steget efter det hela tiden. Vi måste vara väldigt tyd­liga mot spelarna då det är väldigt hög volym i arenan.

Det är otrolig massa information att hantera under, före och efter match?

– Ja, men vårt jobb är att ge spelarna maximala förutsättningar. Vi ska ge dem all den information de behöver. Sedan får de vara selektiva själva också, då hjärnan bara kan ta in en viss mängd information. Men samtidigt är de proffs på det här. Och vi har väldigt korta möten med laget, tio, tolv minuter ungefär. Utöver det kan det bli lite individuella samtal om power play.

Går vi tillbaka till när VM spelades här i Köln 2001 fanns det åtta svenska ­ledare som var anmälda ­officiellt och Hardy Nilsson och Tommy Tomth skötte ensamma allt coachjobb.

Stab på 18 personer

I dag räknar jag till sju svenska ledare som på ­något sätt är inblandade i coachningen.
Tre i båset, tre på läktaren och en målvaktstränare i Stefan Ladhe.

Dessutom finns det tre ­fysioterapeuter, läkare, materialförvaltare och övr­iga ledare från förbundet.

En stab på totalt 18 personer, om vi räknar in ­läkarna Björn Sandström och Björn Waldebäck som byter av varandra under turneringen.

Hur det än slutar har i alla fall inget lämnats åt slumpen och ingen detalj varit för liten att analysera.

Det kan vi konstatera redan nu.

ARTIKELN HANDLAR OM