Efter supertiden – nu stängs Alex Wilson av för dopning

Alex Wilson chockade världen när han sprang 9,84 på 100 meter för en dryg vecka sedan.

Nu stoppas den schweiziska sprinterlöparen från OS efter att CAS återinfört en tidigare dopningsdom mot honom.

Det andra positiva dopningsfallet för Schweiz på mindre än en vecka.

Det är bara en dryg vecka sedan Alex Wilson hamnade i hela friidrottsvärldens blickfång. Hans 9,84 på 100 meter var snabbare än Europarekordet och ett personligt rekord med över två tiondelar.

Tiden från 200-metersspecialisten blev direkt ifrågasatt och kort senare kom beskedet att Wilson inte fick stå som rekordhållare då startblocken inte hade elektronisk utrustning för att upptäcka tjuvstarter.

Wilson själv menade att hans hemliga vapen var ett par nya skor han inte sprungit i tidigare och öppnade för att springa båda 100 och 200 meter på OS.

Skyller på kött

Men det blir det inget av med. I dag meddelade idrottens skiljedomstol, CAS , att man stoppar Wilson från OS då man beslutat att köra över Schweiz antidopningsorganisation som tidigare friat honom efter ett positivt dopningsfall.

Det var den 15 mars som Wilson testade positivt för den anabola steroiden trenbolon. Han menade att han fått i sig det genom kontaminerat kött på en jamaicansk restaurang i USA. En förklaring som Schweiz antidopning köpte. Den 2 juli friades han, den 5 juli anmäldes han till OS men nu kliver alltså CAS in och stoppar Wilson från start efter att World Athletics överklagat domen, meddelar man i ett domslut under onsdagsmorgonen.

– Vi var inte nöjda med det schweiziska beslutet att häva hans avstängning. Den här domen från CAS är rätt och riktig, det är så här reglerna ska tillämpas. Vi vill skydda rena utövares intressen och se till att det är rättvisa tävlingsförhållanden i Tokyo, säger Brett Clothier, chef för Athletics Integrity Unit, friidrottens fristående antidopningsenhet. 

”Stor besvikelse”

Beslutet gäller över OS men är inte en slutlig dom i fallet. Alex WIlson kan fortfarande frias i en senare förhandling i CAS.

Fallet är Schweiz andra inför OS. 400 meter häck-löparen Kariem Hussein stängdes för mindre än en vecka sedan av nio månader efter att ha fått i sig den förbjudna substansen Niketamid i ett kosttillskott. Något han själv erkände strax före spelen.

– De här två fallen är inte jämförbara, det finns ingen koppling mellan de aktiva. Men för mig som ordförande är de en stor besvikelse. Personligen irriterar det mig verkligen att två etablerade idrottare hamnar i rubrikerna på grund av det här, säger Schweiz friidrottsförbunds ordförande Cristoph Seiler i ett uttalande.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.