Slår tillbaka: ’Omöjligt att försvara sig mot’

avMartin Tolén

Foto: TT
Graff vid Johaugs presskonferens.

Det norska skidförbundet har fått skarp kritik riktad mot sig det senaste året.

Nu slår landslagets kommunikationschef Espen Graff tillbaka mot kritiken.

”Det kommer anklagelser som är nästan omöjliga att försvara sig mot”, skriver han i Adressa.

Efter avstängningarna på Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug har kritiken mot det norska skidförbundet varit hård det senaste året.

Såväl experter som norska landslagsåkare har riktat kritik mot förbundet. Under VM i Lahtis 2017 använde Petter Northug parollen ”Let's make skidförbundet great again” och sågade landslagschefen Vidar Löfshus sedan denne tagit skuld i att Johaug åkte fast för dopning, något han senare bad om ursäkt för.

– Det ska inte ske från en ledare. Men det tror jag Vidar känner själv att det inte går att hålla på så. Antigen är han snäll som en kattunge eller så är han värst i klassen. Men jag ska snacka med Vidar när jag träffar honom i vallabussen. Jag ska ta en liten mediekurs med honom, han har mycket att lära, sa Northug då.

”Omöjligt att försvara sig mot”

Men nu slår landslagets kommunikationschef Espen Graff tillbaka mot kritiken.

Han menar att mycket av den kritik som riktats mot dem grundas i faktafel och att väsentlig information utelämnas.

”Skidförbundet har fått mycket välförtjänt kritik det senaste året. Händelserna berör många och det har varit en tuff period för alla inblandade”, skriver Graff i Adressa och fortsätter:

”Men faktafel, väsentlig information som inte nämns och anklagelser som nästan är omöjliga att försvara sig mot är dessvärre också en del av dagens mediaverklighet”, skriver Graff och nämner tidningens krönikör Kjetil Kroksæter.

Kroksæter har bland annat skrivit att norska skidförbundet sagt att Sundby och Johaugs avstängningar berott på ”en olycka och en läkarmiss”.

”Det är en rad överdrivna och lösryckta påståenden. Förbundet hävdar, enligt Kroksæter, att de är helt utan skuld i det som har hänt”, skriver Graff.