Alfelt: Inte större än Ingo – men den bäste vi haft

1 av 4
SPORTBLADET

LAS VEGAS. Vi fick väl inte svaret på vem som är tidernas bäste kampsportare men jag tycker vi fick veta vem som är Sveriges bäste boxare genom tiderna.

Att Floyd Mayweather Jr skulle boxa ut tuffe MMA-stjärnan Conor McGregor var väntat, men att Badou Jack så övertygande skulle ta hem en ny VM-titel i en andra viktklass var en sensationell uppvisning.

För mig är Badou Jack nu inte större än Ingemar Johansson – men han är den bäste vi har haft.

Supermatchen mellan Mayweather och McGregor utvecklade sig ungefär som man kunde förvänta sig och framförallt förmodligen exakt som Mayweather ville styra den till att bli.

Även om McGregor överraskade med att slå mest och mest träffsäkert ända till och med den femte ronden kändes det ändå ganska tidigt som en tidsfråga. Mayweather inledde med en passiv defensiv där han mest satte upp armar och handskar för att skydda ansiktet mot slag och McGregor hade nästan lika tidigt inga vapen för att dyrka upp den täta garden.

Vid första trötthetstecken hos irländaren ökade sen Mayweather tempot och när McGregor hela tiden fick backa för att komma undan slagserierna var han körd.

Tidsfråga innan matchen skulle brytas

Från rond sex var det bara en fråga om hur länge det skulle dröja innan Mayweather kört musten ur The Notorious.

När domaren stoppade 1.05 in i tionde ronden var Conor McGregor helt slut. Försvarslös efter en ändå klart godkänd och tapper insats. Utan att ha gått en enda professionell proffsboxningsmatch tvingade han en av världens bästa någonsin att plocka fram det bästa ur sig själv.

Floyd Mayweather Jr slutar nu med 50–0–0 i sin matchlista. Med en jippomatch går han förbi Rocky Marciano som den mästare som avslutat som obesegrad efter flest vunna matcher. Conor McGregors insats gör att vi inte behöver ifrågasätta nummer 50 särskilt mycket. Det blev en seger värd att få plats i statistiken även om allt inför och runt omkring den haft en jippostämpel med penningjakt som primärt mål.

Jag har inget problem med den här typen av matcher. Skicklig marknadsföring av en idé skapade ett enormt intresse världen över. Sin City har varit galnare än vanligt, speciellt sen de högljudda och entusiastiska irländska fansen invaderade staden. Man skapade en kittlande happening det inte finns anledning att såga i efterhand bara för att den slutade som man hade förväntat.

1 av 10

Total uklassning av Jack

Kvällens stora sportsliga triumf var Badou Jacks.

Vi trodde det skulle bli en tuff match med stenhårda dueller tå mot tå från start.

Det blev total utklassning. En uppvisning i yppersta världsklass av Badou.

Som matade mängder med varierade slagserier mot walesaren Nathan Cleverly som knappt fick iväg något farligt kontringsslag. I tredje ronden bröt ett av Badous slag näsan på Cleverly. Då gör det väldigt ont att boxas vidare så när domaren bröt blev det nog en lättnad för britten.

Ingemar Johanssons tungviktsseger över Floyd Patterson i New York 1959 är svårslagen som tidernas största enskilda svenska idrottshändelse men den ensam får inte Ingo att prenumerera på epitetet Sveriges bäste genom tiderna i all evighet.

Sveriges bäste någonsin

Ingemar gick två VM-matcher till mot Floyd och förlorade bägge. Badou Jack har nu varit uppe i fem VM-matcher och inte förlorat någon. Han har fyra vunna och en oavgjord som innebar att han behöll sitt världsmästarbälte i supermellanvikt.

Nu är han WBA-mästare i lätt tungvikt med sikte på att först ta WBC-titeln från Adonis Stevenson och sen även jaga Andre Ward som är mästare för IBF, WBO och WBA (supertiteln).

Jag är övertygad om att Badou Jack kan lyckas med det. Ser man till hans meriter är han Sveriges bäste någonsin och det känns som att han trots att han snart fyller 34 år fortfarande är i inledningen av sin karriär.

Badou Jack gör allt rätt i ringen. Han är träningsvillig, skötsam och ödmjuk trots en sorts självklar självsäkerhet. Jag blir inte förvånad om han plockar åt sig alla stora titlar i lätt tungvikt eller kanske i cruiservikt, om han väljer att gå upp ännu ett steg.

Och då är det inget snack om vem som är Sveriges bäste boxare genom tiderna.

ARTIKELN HANDLAR OM