C-J Björk: För tidigt för krisrubriker, men…

Foto: Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Tom Brady
SPORTBLADET

Det är givetvis för tidigt att prata om kris redan inför vecka 2.

Men New England Patriots och New Orleans Saints riskerar att stå på 0–2 efter lagens gemensamma möte på söndagkvällen.

Och då kommer snacket att vara i gång.

Det är svårt att sudda bort Patriots chockförlust i premiären från näthinnan.

De regerande mästarna släppte 42 poäng mot Kansas City Chiefs. 42 poäng.

Och det kanske mest uppseendeväckande var att 21 av dessa kom i sista kvarten.

Superduon Bill Belichick och Tom Brady har gjort sig kända för att under matchers gång hitta sätt att vända och vinna trots hotande nederlag.

Det allra bästa och färskaste exemplet var när man hämtade upp ett 25 poäng stort underläge i Super Bowl tidigare i år. En insats som skrivit in sig i den amerikanska idrottshistorien.

Fog för mörka orosmoln

Men förra helgen lyckades man inte att improvisera. Istället blev Patriots bortkollrat. Head coach Belichicks motsvarighet i Kansas, Andy Reid, byggde formationer som Patriots inte kunde anpassa sig till.

När det gäller Patriots är jag inte orolig. Än. Trots att superstjärnan Tom Brady hade sämst passningsstatistik av samtliga quartebackar vecka 1. Firma Brady och Belichick brukar kunna korrigera sina eventuella misstag och skruva upp segerprocenten. 

Skulle däremot Saints stå på 0 segrar efter 2 matcher finns det fog för mörka orosmoln.

Efter lagets känslostormande Super Bowl-seger 2009, i efterdyningarna av Katrina, så har det gått långsamt utför för Drew Brees och hans populära helgon.

Redan åren efter hamnade glorian lite på sned när organisationen anklagades för att betala ut bonusar om man skadade motståndare. Skandalen fick namnet Bountygate. NFL delade ut några kännbara straff, bland annat stängdes coach Sean Payton av hela 2012. 

Fokus på Brady och Brees

De tre senaste säsongerna har laget slutat på 7 segrar–9 förluster.

För att råda bot på det värvade man inför säsongen en av ligans främsta running backar Adrian Peterson.

Men redan efter en vecka har den skandalomsusade Peterson skapat rubriker av fel anledning. Peterson verkade uppenbart missnöjd med de få bollar han fick jobba med, och kamerorna fångade honom när han såg ut att skälla ut sin egen coach Sean Payton.

Foto: Hannah Foslien / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Adrian Peterson

Något de båda förnekade på sociala medier. Men vi som såg, vi såg.

Peterson var uppenbart frustrerad över att förlora i prestigemötet med sina gamla uppdragsgivare Minnesota Vikings, men det var inte snyggt av en spelare som ska vara en ledare. Och blev inte bättre när han följde upp med att slå fast för reportrar att han inte skrivit på för ”nio snaps”. 

Nu har Peterson och Saints en stor lupp på sig.

Annars kommer givetvis fokus att ligga på quarterbackarna Drew Brees och Tom Brady, två ärrade och hyllade veteraner.

Räkna med fyrverkerier och poängfest.

Och efterföljande krisrubriker.

FAKTA

5 spelare som har mycket att bevisa vecka 2


1. Andy Dalton, Cincinnati Bengals

Att "leda" sitt lag till en 0–2 start på hemmaplan kan inte vara någon dröm, lägg där till att dem inte lyckats ta sig in i end zone så har vi en ganska sorglig inledning. Visst, man kan argumentera att han inte får mycket hjälp av sin O-line, men Dalton måste trots detta kliva fram. För när det gäller individuella prestationer så leder han absolut inte detta lag. 

2. Adrian Peterson, New Orleans Saints

Föga imponerad av denna stjärn-RB som står och gnäller på sin coach att han inte får nog med boll, sen har han även mage att göra det till media. Visst att man kan säga dumma saker i stridens hetta, men när lugnet har lagt sig så kan man bara se till sig själv. Och att döma av hans prestation så förtjänade han inte mer boll än vad han fick. 

3. Kirk Cousins, Washington Redskins

När man har ett franchisekontrakt är det minst sagt läge att spela sitt livs fotboll. 

I fjol passade Cousins för nästan 5000 yards, men utan Pierre Garcon och DeSean Jackson såg han faktiskt vilsen ut. När han anser att han ska få de pengar han ber om så måste han prestera därefter. 

4. Tom Brady, New England Patriots

Statistik gällande QBs ljuger sällan, och Brady fick fram mindre än 50% av sina passningar, tro det eller ej men han hade sämst procent av alla 33 QB's som spelade i vecka 1. Han hade också väldiga svårigheter att hitta ett flyt i sitt spel, självklart mycket för att han hade Chiefs spelare som flåsade honom i nacken. Den Brady vi såg vecka 1 är inte den Brady vi är vana att se, jag kan inte säga att jag är orolig, dock måste han ta tag i bitarna och börja lira boll som vi vet att han kan. 

5. Cam Newton, Carolina Panthers

Visst de vann sin första match, men inte tack vare Newton. Visst han opererade axeln på sin kastarm under off-season, men hans precision var skrämmande dålig. Man kan ju hoppas att hans arm är bättre till vecka 2, och framöver, annars kommer Panthers ha en lång, jobbig säsong trots ett fantastiskt försvar. 

FAKTA

Helgens matcher och sändningar

Helgens hetaste match

Atlanta Falcons– Green Bay Packers

NFC-duell, där båda lagen går in i vecka 2 med vinster i ryggen. Båda lagen har dessutom anfall som visade att de kan spela bra riktigt fotboll. Vi har alltså Aaron Rodgers och Matt Ryan i huvudrollerna. Helt klart den mest spännande matchen i helgen. 

Helgens NFL-sändningar

Söndag 17 september:

18.30, TV3 Sport HD, Viaplay: New Orleans Saints–New England Patriots

19.00, Viaplay: Pittsburgh Stelers–Minnesota Vikings

22.05, Viaplay: Los Angeles Rams–Washington Redskin

22.20, TV3 Sport HD, Viaplay: Denver Broncos–Dallas Cowboys

02.25, TV3 Sport HD, Viaplay: Atlanta Falcons–Green Bay Packers

Måndag 18 september:

02.25, TV3 Sport HD, Viaplay:  New York Giants–Detroit Lions