Alfelt: Det största sedan ”Ingo”

SPORTBLADET

NEW YORK. Känns lite tjatigt att skriva det varje gång men tidigt söndag morgon svensk tid går Badou Jack den största boxningsmatchen en svensk varit med i sen Ingemar Johansson blev tungviktsvärldsmästare.

Foto: TT

Jag tror att jag har skrivit det inför hans tre senaste matcher.

Så hur många VM-titelförsvar krävs innan Badou Jack blir lika stor som Ingo?

Badou själv resonerade i Aftonbladet att hans egen idrottsliga prestation är lika stor som Ingemars knockoutseger över Floyd Patterson. Däremot var han försiktigare med den direkta jämförelsen om vem av de två som är den bättre boxaren. Samtidigt som Jack sa att hans mål är att bli Sveriges bäste boxare någonsin.

Han har inte långt dit.

Trots Ingemar Johansson.

Så stor kan Badou aldrig bli

För vi måste kunna skilja på prestation och händelse. Ingos vinst just här i New York på Yankee Stadium 26 juni 1959 kommer sannolikt att stå sig som den enskilt största svenska idrottshändelsen genom tiderna.

Magnituden var enorm. Att bli tungviktsvärldsmästare på den tiden var en bedrift som i världens ögon kan jämföras med storheten det i dag innebär att vinna fotbollens världsmästerskap.

Ingo blev med segern en av världens absolut mest kända idrottsmän och utnämndes av både Sports Illustrated och världens största nyhetsbyrå Associated Press till Årets idrottsman i världen 1959.

Så stor kan Badou Jack aldrig bli därför att det är nya tider på jorden.

Inte ens Floyd Mayweather Jr som är rikare än någon annan idrottsman och som slutade som obesegrad efter 49 raka segrar är så välkänd som Ingo var året efter sin triumf. Uppmärksamheten för dagens idrott är mycket mer splittrad på så väldigt många jämfört med hur den var för 50–60 år sen. Usain Bolt och ett antal av fotbollens största superstjärnor känns säkert igen av de flesta på klotet men sen försvinner många eller döljs åtminstone en aning i det enorma bruset.

Att vinna en titel är stort.

Att försvara den är svårt.

Skandalartade beslut

Ingo förlorade sitt titelförsvar mot Patterson med att bli grymt knockad. Han förlorade även sin tredje VM-match mot samme Patterson men hade då nere sin motståndare två gånger i första ronden.

Badou Jack har försvarat sin WBC-titel två gånger. Klart och övertygande men båda gångerna har domare bedömt insatsen märkligt. Att det blev majoritetsbeslut för oavgjort mot Lucien Bute förra året i Washington var skandalartat. Jack behöll titeln men matchen kan komma att strykas helt i de officiella rullorna eftersom Bute också åkte fast för dopning.

Det är historia och nu är det dags att skriva ny historia. Vinner Badou över James DeGale kommer han att ha de två tyngsta världsmästartitlarna och kommer allmänt att anses som världens bäste supermellanviktare.

Det är i så fall en prestation som utan vidare kan konkurrera med Ingos sju nedslagningar av Floyd Patterson.

En prestation som gör att vi för första gången på ett drygt halvsekel måste tillåta oss att fundera på om vi har fått en boxningsmästare som vi rentav kanske ska kalla för vår bäste någonsin.