Succésvenskens plan inför VM-sprinten

Foto: GEPA pictures/ Matic Klansek / BILDBYR N
Oskar Svensson och Karl-Johan Westberg jublar efter loppet.
SPORTBLADET

Talangen Oskar Svensson, 21, ledde Sveriges andralag till en överraskande andraplats i lagsprinten.

Nu siktar han på en topplacering i VM – på en bana han specialtränar för på hemmaplan.

– Den passar mig väldigt bra, säger han.

Oskar Svensson, 21, och Karl-Johan Westberg, 25, hade sin livs bästa skiddag i Toblach lagsprint. När det andra svenska laget med Emil Jönsson och Teodor Peterson kraschade bort sig klev doldisarna fram och ordnade en andraplats.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse att vara på pallen i en världscup. Det är toppen på min skidkarriär så här långt, jublade Karl-Johan Westberg.

”Stora målet hela säsongen”

För Westberg är vägen till en VM-start i sprint fortfarande lång, men Oskar Svensson ser allt mer ut som en given svensk VM-åkare. Han var bäst av de svenska åkarna individuellt i går och bara för en vecka sedan var han etta, före just Westberg, när Skandinavisk Cup avgjordes på VM-banorna i Lahtis.

– Ja, jag får hoppas det, det har varit det stora målet hela säsongen, säger Svensson.

Du vann i Lahtis före namn som Johannes Hösflot Kläbo förra veckan, vad ger du dig för chanser på ett VM?

– Jag hoppas kunna vara med och kämpa i toppen. Jag var inte riktigt nöjd med gårdagen, jag fastnade bakom en finsk åkare, när det avgjordes.

Övat på hemmaplan

Att Oskar Svensson fokuserat på VM-sprinten hela säsongen är ingen överdrift.

– Banan passar mig väldigt bra, jag har tränar specifikt på lite olika delar hemma i Östersund. Där finns vissa kurvor och backar som är liknande.

Vilken del är mest avgörande?

– Det avgörs mycket i sista backen och sen på avslutningen där det är en lång vänstersväng in på upploppet. Det är delar jag har tränat extra på, säger han.

Hur ofta tänker du på de där partierna innan du går och lägger dig?

– Haha nej inte så ofta. Men på träning tänker jag en hel del på det.

FAKTA

Så ser kampen ut om VM-platser i sprint

Det finns fyra platser på både dam- och herrsidan på VM:s fristilssprint. Här är de som slåss om platserna.

Herrar:

Calle Halfvarsson: VM-chans 100 %

Teodor Peterson: VM-chans 100 %

Kommentar: Är båda friska har de en given plats i laget som ska slåss om sprintmedaljer i Lahtis. Teodor saknade tryck i Toblachs individuella sprint men såg vassare ut i lagsprinten innan fallet. På väg tillbaka från sjukdom så där finns sparkapital.

Oskar Svensson: 

Kommentar: Gjorde sin bästa världscupsprint i fristil i Toblach och hade det inte varit för ett finskt fall framför hade finalchans funnits. Dessutom supersträckor i lagsprinten där han tog sig in som tvåa. Vann Skandinavisk Cup på VM-banorna i Lahtis före bland annat norska stjärnskottet Johannes Hösflot Kläbo. 

VM-chans: 80% 

Emil Jönsson

Kommentar: Den herrtränaren Ola Ravald var mest besviken på i herrlaget efter Toblach: ”han borde få ut lite mer”. Gjorde det helt okej i början av säsongen men får nog finna sig i att vara efter Oskar Svensson i hackordningen just nu. Falun och SM kan bli avgörande. 

VM-chans: 65% 

Markus Hellner

Kommentar: Här är det nog mer upp till Markus Hellner. Har ju till och med ett VM-guld i skatesprint  och formen har varit fin hela året. Kan definitivt åka fort på VM och får säkert chansen om han vill, men är det bästa alternativet inför resten av VM? 

VM-chans: 45 % (inklusive chans till att han vill åka)

Karl-Johan Westberg

Kommentar: Jokern i jakten på en VM-plats. Körde bra på VM-banorna i Lahtis under Skandinavisk Cup och gjorde en fenomenal insats i lagsprinten i Toblach där han låg bakom andraplatsen med sin fina sistasträcka. Men ska han få en VM-biljett krävs det att karriärens bästa lopp ligger runt hörnet samtidigt som att någon framför i kön väljer faller bort.

VM-chans: 10 %

Damer:

Stina Nilsson: VM-chans: 100 %

Hanna Falk: VM-chans: 100 %

Ida Ingemarsdotter: VM-chans 100 %

Kommentar: Inget kan peta den här pålitliga trion från VM-sprinten. Stina får anses vara favorit till guldet och Hanna Falk trivs på banan som hon vann Skandinavisk Cup på så sent som förra veckan. Tydlig pallkandidat. 

De slåss om sista platsen: 

Anna Dyvik

Kommentar: Fortsätter att imponera med en niondeplats i individuella sprinte. Vann Skandinavisk Cup i Lillehammer och var tvåa i samma cup på VM-banorna i Lahtis i förra veckan. Det som talar emot är att hon ska köra ett tufft mästerskap, U23-VM, innan VM. 

VM-chans: 45%

Jonna Sundling

Kommentar: Hade en tung dag på sprinten i Toblach som kan förklaras med sviter av sjukdom. Är dock i sina bästa stunder en väldigt vass fristilssprinter vilket fjärdeplatsen i Davos världscup visar med eftertryck. 

Behöver dock ge ett formbesked i Falun eller på SM för att nå pole position i VM-jakten. 

VM-chans: 35%

Maja Dahlqvist

Kommentar: Bara tiondelar från att gå till semi i dag, men stannade vid en 14:e plats. Hennes klart bästa insats för året. Åker dock också på U23-VM så får svårt att bevisa mer. 

VM-chans: 10%

Jennie Öberg

Kommentar: Har varit sjuk under en längre tid kring nyår och det satt i ordentligt även i dag när Öberg missade kvalet. Det krävs två topp-prestationer i Faluns världscup och på SM för att Öberg ska ha chansen. Har en hög högstanivå så chans finns. 

VM-chans: 5%

Linn Sömskar

Kommentar: I fjol var hon på pallen i Toblach-sprinten. Men i år kom Sömskar inte ens till start efter att sjukdomsproblem brutit ut under tävlingarna i Lahtis förra veckan. Kan Linn Sömskar trolla med formen, ja då är det dags att hon visar det… 

VM-chans: 5%