Basket

Svensken som gör supersuccé i Polen

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

Han spelar mest, gör flest poäng och blir igenkänd på stan.

Christopher Czerapowicz gör succé i polska ligan.

– Jag vet att jag har haft det i mig, det har bara behövt komma ut, säger 25-åringen.

Christopher Czerapowicz i landslagsdressen.

När basket-sajten Polskikosz rankade spelarna i den polska basketligan toppade en svensk listan. ”Chris Czerapowicz är enligt oss det överlägset bästa nyförvärvet i PLK”, skrevs det.

25-åringen, som vann SM-guld med Södertälje Kings i fjol, toppar poängligan med ett snitt på 18,9 per match. Han spelar mest och är den största stjärnan i Miasto Szkła Krosno.

Själv tar Czerapowicz succén med ro.

– Jag gillar inte att tänka så. Om man tänker att man är en stjärnan så börjar det gå dåligt. Jag håller mig i min egen lilla bubbla. Mycket är tack vare mina lagkamrater, säger han.

Är du förvånad att det har gått så bra?

– Nej. Jag tränar hårt och försöker alltid att bli bättre. Jag vet att jag har haft det i mig, det har bara behövt komma ut.

Varför har det kommit ut nu?

– Förra året behövde laget inte mer än 12-13 poäng av mig då, men här behöver jag ta mer skott och spela fler minuter. Det är en rolig roll. I Södertälje kunde jag ju göra 25-30 poäng någon match, men här är det lite mer press på de 3-4 utlänningarna och då går många av spelen via oss och då blir det lite lättare.

Om det är tre sekunder kvar, ni ligger under med två poäng och har bollen i sidan, då är det du som tar trean?

– Ja, trean är nog jag. Behöver vi två har vi en bra point guard som antagligen ska ta den till korgen. Nu har vi Dino (Pita) också, men då hoppas jag att den kommer till mig för jag vill gärna ta den.

”En atmosfär som saknas i Sverige”

Krosno är nykomling i den polska ligan men ligger överraskande fyra. Czerapowicz har, som namnet avslöjar, polsk ursprung och trivs i staden som ligger i sydöstra Polen.

– De gillar oss här. Fansen är väldigt lojala här i staden. Det finns inte så höga förväntningar eftersom vi är nykomlingar så jag tror att de är glada över det laget som coacherna har satt ihop.

Du blir igenkänd på stan?

– Ja, det blir man. Men det är en väldigt liten stad så det är inget speciellt. Många kommer på matcherna. I går mötte vi ett bottenlag och då var det ändå fullsatt och publiken står upp och skriker från tip off och hela matchen. Det är en väldigt rolig atmosfär, något som jag tycker saknas lite i Sverige.

Czerapowicz hoppas att succén ska ta honom vidare i karriären till nästa säsong.

– Det är väldigt kallt här. Det har varit minus 20 i flera dagar så ett varmt land hade varit skönt. Men jag vill bara fortsätta att jobba mig uppåt och spela på en så hög nivå som möjligt.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket

Södertälje Kings

Basketligan herr