Testades positivt – veckorna innan OS

Vylegzjanins prov mörkades – tog tre medaljer

SPORTBLADET

Maksim Vylegzjanin pekas ut som dopad.

Och ryssen testades positivt för hjärtmedicinen trimetazidin fyra veckor före OS i Sotji.

”Varna honom PERSONLIGEN så fort som möjligt”, stod det intill Vylegzjanins provresultat enligt Expressen.

Den ryska dopningsskandalen växer sig allt djupare.

Så sent som i fredags förklarade OS-guldvinnaren Alexander Legkov att han inte är inblandad.

– Jag är ren, jag var ren och jag vet att det här inte kommer att få några konsekvenser för mig, sa Legkov till Sportbladet.

Men bara timmar senare kunde Expressen med hjälp av hemliga sifferkoder bevisa att Alexander Legkov, samt hans landsmän Maksim Vylegsjanin (tvåa på femmilen i Sotji) och Nikita Kriukov, pekas ut i bevisningen i McLaren-rapporten.

Mörkade positiva provet

Och nu kommer nya turer i dopningsskandalen.

Enligt Expressen testades Maksim Vylegsjanin positivt för dopning bara fyra veckor före OS i Sotji 2014.

Vylegzjanin laddade upp inför OS med att ta den förbjudna hjärtmedicinen trimetazidin – men resultatet mörkades för Wada och sedan tog ryssen hem tre medaljer. Bland annat ett silver i lagsprinten före Sveriges Emil Jönsson och Teodor Peterson.

Det positiva provsvaret nämns också i en mejlkonversation mellan anti-dopningchefen Grigorij Rodtjenkov och vice idrottsministern Alexej Velikodnij. ”RÄDDA” och ”varna honom PERSONLIGEN så fort som möjligt”, står det intill ryssens provresultat.

Bild ur McLaren-rapporten som Expressen tagit del av.

– Vi kommenterar inte några individuella fall som är kopplade till McLaren-rapporten, säger Jenny Wiedeke, kommunikationschef på Fis, till tidningen.

Riskerar straff i efterhand

Riksidrottsförbundets medicinska expert Åke Andrén-Sandberg säger dock till Expressen att Vylegzjanin kan straffas i efterhand.

– Tidigare hade vi en gräns på två år, att man inte kunde ta upp ett fall som var äldre än så, men inte längre. Vi har sett folk bli fällda både från Peking-OS 2008 och London-OS 2012, så det är helt klart möjligt att straffa honom.

Vylegzjanin kom inte till start under helgens världscuptävlingar i franska La Clusaz.

ARTIKELN HANDLAR OM