Klart: OS-finalen i fotboll flyttas

Sverige-Kanada flyttas till Yokohama Stadium och får ny avsparkstid

Ett ovanligt olympiskt beslut har tagits – med 15 timmar kvar till matchstart flyttades OS-finalen i fotboll.

Nu spelas den klockan 14.00 svensk tid, 21.00 lokal tid, i Yokohama stadium.

– Ett bra beslut, inte bara ett bra beslut, utan ett väldigt, väldigt, väldigt bra beslut, säger Peter Gerhardsson om beskedet.

Sverige-förlorade OS-finalen efter straffrysare

Kanada och Sverige lämnade in en gemensam skrivelse till IOK – där de vädjade om att flytta OS-finalen från Olympiastadion kl. 11.00 japansk tid på fredag (04.00 svensk tid) på grund av hettan.

Något som nu hörsammats av IOK och Fifa – med knappa 16 timmar kvar till den planerade matchstarten. En flytt av matchstarten och platsen meddelades i inledningen av den framskjutna svenska pressträffen under torsdagen.

Svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson var nöjd med beslutet.

– Ett bra beslut, inte bara ett bra beslut, utan ett väldigt, väldigt, väldigt bra beslut.

Bra att få gehör

Även den svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors var tillfreds med att IOK valde att ändra i planeringen. Ett beslut som inte var helt givet, om man ska tro uppgifter till japanska medier som cirkulerade under torsdagsförmiddagen.

– Det känns bra att vår önskan om en senarelagd matchstart fått gehör, och att vi nu får en matchtid som kommer vara bättre lämpad för spelarna och prestationen sett till värmen, säger Domanski Lyfors via landslagets officiella mediekanaler.

Gerhardsson säger att han inte förstår varför man valde att planera matchstart för en OS-final kl. 11.00 från början – eller hur man nu kommit fram till att ändra detta med så kort tid kvar.

”Vet inte vad som ligger bakom beslutet”

– Exakt vad som ligger bakom beslutet vet jag inte. Någon människa finns ju som vet, men det är inte jag och jag kommer inte att gräva i det, säger han till Sportbladet.

Klockan var vid tidpunkten för beskedet över 19 lokal tid – och spelarna hade förberett sig för match kl. 11.00 dagen därpå. Det var alltså bara 15 timmar till matchstart.

– Jag förstår inte hur det kan vara möjligt att det ska ta så lång tid att ta beslut om en så viktig sak, säger Caroline Seger.

”Det är underbart”

Förbundskapten Gerhardsson stressade dock inte upp sig över den sena ändringen, utan snarare bara allmänt belåten med tillvaron när han mötte presskåren i OS-byn under kvällen.

– Alla har väl tyckt det är bra om matchen går senare. Men så länge vi inte haft beskedet har vi bara förberett oss. Vi har bara följt den planen, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Det hade varit värre om vi hade spelat 21 ikväll, det hade varit lite jobbigare. Men vi har hanterat det på ett bra sätt. Nu är det skönt att det inte är en förmiddagsmatch. Nu har man bara en hel dag att mysa, ta det lugnt och invänta 21.00. Sätta sig i en sval buss till Yokohama. Det är underbart.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.