De vann sprintstafetten på SM

Jonna Sundling (t.v.) och. Emma Ribom tog hem SM-guldet i sprintstafett.
Jonna Sundling (t.v.) och. Emma Ribom tog hem SM-guldet i sprintstafett.

Distansåkaren Frida Karlsson mot sprintspecialisten Jonna Sundling.

Landslagskompisarna gjorde upp om SM-guldet i sprintstafett och Jonna Sundling avgjorde med ett ryck.

– Det var min plan, det vars skönt att jag kunde följa den, säger Piteås världsmästarinna till SportExpressen Play.

SM-avslutningen i Kalix hade under fredagen sprintstafett på schemat.

På damsidan stod kampen om guldet tidigt mellan Piteå Elit 1 mot Sollefteå Skidor, en kamp mellan Emma Ribom och Jonna Sundling i Piteås lag mot Jenny Solin och Frida Karlsson i Sollefteå.

Guldkampen avgjordes på sista sträckan då sprintåkaren Jonna Sundling tidigt satte in en imponerande stöt och hängde av distansåkaren Frida Karlsson.

– Jag kände att de första stavtagen satt bra, det är svåråkt men jag fick en bra accelerering, säger Jonna Sundlin till SportExpressen Play.

Brons till Kalla

Hon medger även i sändningen att det var ett enkelt taktiskt val att lägga sig bakom Frida Karlsson under de första sträckorna och låta henne göra jobbet.

Guld till Piteås förstalag, silver till Sollefteå.

Och det var Frida Karlsson nöjd med.

– Vi är väldigt nöjda över silvret. Vi sa innan vi ska bara få stryk av ett Piteålag, det var målet, konstaterar hon i Expressens sändning.

Charlotte Kalla avgjorde striden om bronset på sin sista sträcka då hon ryckte och gav Ebba Andersson ett fint utgångsläge. Åkarna bakom, där bland andra Linn Svahn fanns, orkade inte ikapp och det blev ytterligare en medalj för Piteå Elit.

Revansch – efter VM-nobben

På herrsidan vann IFK Umeå efter att Marcus Grate spurtat hem segern före Piteååkaren Johan Häggström och Borås Karl-Johan Westberg.

Marcus Grate, som körde tillsammans med Eric Silfver, var sprudlande glad efteråt. Under VM i Oberstdorf fick han aldrig chans i sprintstafetten. Insatsen på sista sträckan på SM blev en revansch.

– Det här har jag väntat på ända sedan man blev petad på sprintstafetten på VM. Det har varit ett mål att visa att man platsar i ett VM-lag, säger Marcus Grate i SportExpressen Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.