Anna Dyvik

Anna Dyviks hemliga VM-vapen: ”Kunnat se det framför mig”

Av: 

Felix Tornberg

Anna Dyvik.
Anna Dyvik.

SPORTBLADET

Anna Dyvik är en i raddan av sprintåkare som hoppas på VM-deltagande.

Lyckligtvis har hon ett hemligt vapen i kampen.

– Det är såklart en liten fördel, säger hon till Sportbladet.

Linn Svahn. Maja Dahlqvist. Jonna Sundling. Emma Ribom. Hanna Falk också. Det råder tuff konkurrens för den som vill stå på startlinjen för Sverige under VM-sprinten.

Bland dessa namn ska naturligtvis även Anna Dyvik räknas in.

– Det blir tufft att slå sig in med så många duktiga åkare. Vissa är redan givna känns det som, säger Dyvik, och åsyftar främst Svahn och Dahlqvist.

Dyvik är trots det hoppfull. Chanserna att ta en plats finns fortfarande. Den första kommer redan i helgen, då Volkswagen Cup körs i Torsby.

– Om jag gör bra ifrån mig i Torsby och Falun kan jag nog ta en plats till VM. Det är klassisk sprint som körs i VM, och det är det som gäller i Torsby också. Det gäller att visa upp att man har kapaciteten. Uttagningen kan man inte påverka sen, säger hon.

Förutom möjligheten att visa upp sig i Torsby och Falun har Dyvik ett extra vapen inför uttagningen. Det avslöjar hon för Sportbladet.

– När jag var i Oberstdorf (där VM körs, reds. anm.) förra gången passade jag på att kika lite extra på banan som ska köras i VM. Det är en bana som passar mig, så om jag blir uttagen kommer det gå bra, berättar hon.

Det blir som ett litet ess i rockärmen?

– Det är såklart en liten fördel. Jag har kunnat se det framför mig, och haft det i bakhuvudet när jag tränat. Det tuffaste är väl fortfarande att bli uttagen.

”Inte fördelaktigt för mig”

På senaste tiden har Dyvik stött på en rad motgångar i sin VM-jakt. I Ruka drabbades hon av andningsvårigheter till följd av sina ryggproblem, och tvingades avbryta sprintkvalet.

– Nu har jag haft chansen att vara hemma och köra rehab. Det har hjälpt mig mycket med återhämtningen. Jag känner mig redo nu, säger Dyvik.

När problemen uppstod fanns det inget läkarteam från det svenska landslaget på plats. Därför fick hon ta hjälp över FaceTime – och av lagkamraten Moa Lundgren.

– Det gick ju bra! Jag är dock beroende av att ha ett team på plats. Jag behöver lite behandlingar mellan tävlingar. Kanske speciellt när man reser långt. Det är inte fördelaktigt för min åkstil att vara utan, säger hon.

Flera svenska åkare har drabbats av liknande ryggproblem. Bland att Jens Burman och Hanna Falk.

Hoppas på repris från Östersund

Lyckligtvis kommer det finnas ett svenskt läkarteam på plats under VM. Om Dyvik också är på plats kan vi få se henna i fler distanser än sprint.

– Jag hoppas kunna utmana på klassisk distans också. Jag kom på plats i 13 Ruka, trots att jag inte tyckte att det gick speciellt bra själv, säger Dyvik, men tillägger:

– Jag har dock valt att satsa lite extra på sprinten i år. Det är där jag har störst chans.

I Torsby möter hon bland annat VM-utmanaren Hanna Falk. I sprinten i Östersund var det Dyvik som drog det längsta strået.

– Jag får hoppas på en repris nu i helgen, säger Anna Dyvik.

Sportbladet sänder tävlingarna från Volkswagen Cup i Torsby under både lördagen och söndagen.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Thorén: Det här kunde skötts snyggare

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Dyvik

Längdskidor