The Times: OS i Tokyo blir inte av

Sarah Sjöström: Vilken röra det verkar vara

The Times skriver att Japan nu vill ställa in Tokyo-OS helt.

Men uppgifterna tillbakavisas av premiärministern Yoshihide Suga, så Sveriges största medaljhopp fortsätter träna som om spelen blir av.

– Jag inställd på att att det inte blir inställt, säger Sarah Sjöström.

OS i Tokyo var från början tänkt att gå förra sommaren, men på grund av pandemin flyttades invigningen fram till 23 juli 2021. Nu kommer trovärdiga uppgifter om att Japan vill dra sig ur.

Enligt brittiska The Times har den japanska regeringen beslutat att spelen måste ställas in på grund av covid-19. Enligt en ledande person har regeringen enats om att spelen är dömda – och ”målet” nu är att komma fram till ”bra” sätt att offentliggöra beskedet, för att Tokyo ska kunna vara värd för OS vid ett senare tillfälle.

– Ingen vill vara den första som säger det, men det är för svårt, säger en källa till The Times.

”Ska dementera artikeln”

Den japanska regeringen meddelade snabbt att uppgifterna inte stämmer.

– Vi kommer helt klart att dementera artikeln, sade Manabu Sakai, biträdande pressekreterare för regeringen, på en presskonferens, enligt Reuters.

– Jag är fast besluten att förverkliga ett tryggt och säkert spel, som ett bevis på att mänskligheten kommer att övervinna viruset, säger premiärminister Yoshihide Suga enligt nyhetsbyrån AFP.

80 procent emot

Sarah Sjöström befinner sig i Sverige och tränar för en säsong hon inte vet om eller när den drar igång. Hon har tagit del av Times uppgifter – men lägger tills vidare mer fokus på dementierna. Simstjärnan är inställd på att OS inte ställs in.

– Det känns som att premiärministerns ord är det man ska tro på just nu. Men vilken röra det verkar vara ändå, säger hon.

Häromveckan gjordes en ny opinionsmätning som visade att 80 procent av japanerna inte vill att OS ska hållas i deras land nu i sommar.

35,3 procent vill ställa in spelen helt. 44,8 procent vill flytta fram det på nytt, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tokyos borgmästare Yuriko Koike har tidigare sagt att OS inte ”under några omständigheter” kommer att ställas in.

OS är planerat att hållas mellan 23 juli och 8 augusti.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.