Fernando Alonso inför comebacken - snart 40 år gammal

Alla nyheter inför premiären av Formel 1 2021

Fernando Alonso är tillbaka. Snart 40 år gammal startar han sin andra karriär inom Formel 1.

Efter två års frånvaro ser han sig inte på samma nivå som Lewis Hamilton, Sebastian Vettel och Max Verstappen.

– Nej, jag är bättre!

Han är dubbel världsmästare, han var den förare som satte stopp för Michael Schumachers och Ferraris dominans år 2005. Har tävlat för team som Renault, Ferrari och McLaren, dessutom vunnit LeMans 24-timmarslopp, tävlat i Rally Dakar och testat klassikern Indy 500.

Nu antar han en annan utmaning. Att hjälpa Alpine, tidigare Renault, att ta klivet till toppen av Formel 1.

– Jag är här för att hjälpa teamet och bidra med de erfarenheter som jag har samlat under alla år. Jag vill bygga en grund för teamet som man sedan kan utveckla från och med 2022 och framåt, säger han på presskonferensen inför sin comeback .

– Varken F1 eller någon annan idrott är inte samma sak som matematik, du kan inte planera det. Du måste se till att ha så roligt som möjligt. Samtidigt arbetar du så hårt som möjligt för att nå dina mål och drömmar. Det är samma sak för mig, jag försöker att bli så bra som möjligt och kunna konkurrera, men jag har inget klart resultatmässigt mål.

Tillbaka i Formel 1 2021

Han fyller 40 år i sommar, vilket gör att han är ett par år yngre än Alfa Romeos Kimi Räikkönen, men nästan 20 år äldre än debutanter som Mick Schumacher och Yuki Tsunoda.

– Jag förstår inte varför så många frågor handlar om min ålder, det förvånar mig för jag är inte så gammal, säger han och utan att nämna några namn så hänvisar han till sin tidigare teamkollega Lewis Hamilton.

– Världsmästaren och killen som har dominerat sporten är 35 eller 36 år och det är inte så att jag är 20 år äldre precis.

Alonso med stort självförtroende

Fernando Alonso bestämde sig för att komma tillbaka redan under våren 2020 och har sedan arbetat målmedvetet mot sin comeback. Det har dock inte varit utan problem. Han fick en del av försäsongen förstörd av en cykelolycka vilket ledde till att han tvingades tillbringa mer än en vecka på sjukhus. Han var tillbaka till årets tre testdagar och även om teamet såg ut att tillhöra den nedre delen av mittfältet har han höga förhoppningar inför säsongen.

– Vi vill vara ett team som överraskar, säger spanjoren till BBC.

– Det finns ett par unga talanger i startfältet i år, killar som har varit framgångsrika i juniorklasserna. Sedan finns det mästare som Lewis, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen och Max Verstappen, som även om han är ung har kört på toppnivå i fyra-fem år.

Till den kategorin räknar Alonso också in sig själv, även om han har varit borta från F1 sedan 2018 då han tävlade för McLaren och slutade elva i mästerskapet.

Hans svar på frågan om han är lika bra som konkurrenterna kommer lika snabbt som självklart:

– Nej, jag är bättre.

Sju förare och fem team inom en halv sekund - läs mer om dramat inför kvalet

Annas motor - här är nyheterna för Formel 1 2021

Pole position

Fernando Alonso

Spanjoren är tillbaka, den här gången i Alpine som var väldigt mycket mellanmjölk under testerna. Sebastian Vettel byter Ferrari mot Aston Martin, Carlos Sainz McLaren mot Ferrari och Daniel Ricciardo Renault mot McLaren

2) Aston Martin

Racing Point har blivit Aston Martin, med Sebastian Vettel intill Lance Stroll. Alpine är det nya namnet på Renault.

3) Kval

Det kan bli sprintrace under tre lördagar den här säsongen, det pratas om Silverstone, Monza och São Paulo.

4) Race

Kalendern består av 23 tävlingshelger, fler än någonsin. Saudiarabien debuterar med ett omdiskuterat stadsrace i december. Nederländerna och Zandvoort gör comeback.

5) Tiderna

Träningstiden under fredagen har kortats från 90 till 60 minuter och på söndagen startar racen klockan hel. Racen i Europa ska starta kl 15.00, premiären i Bahrain startar kl 17.00.

6) Golvet

Det är inga större regeländringar inför säsongen, men en av dem påverkar bilen. Golvet har förändrats för att minska downforce och däckslitage, Mercedes teknikchef James Allison kallar det för vandalism eftersom det trycker tillbak bilarnas prestanda med 18 månader, men frågan är hur lång tid det tar för teamen att hämta in tidsförlusten? Det kan vara gjort på ett par race.

7) McLaren

Teamet har bytt motor, från Renault till Mercedes. Övriga tema behåller sina motorsamarbeten.

8) Rookies

Mick Schumacher och Nikita Mazepin hos Haas och Yuki Tsunoda hos AlphaTauri. Schumacher kör under namnet MSC, han bad själv om att få använda samma bokstavsförkortning som hans far Michael hade.

9) Regler

Aldrig tidigare har F1-bilarna varit så tunga, minstavikten ökar från 746 till 752 kg, vikten för motorpaketet som inkluderar all elektrifiering ökar från 145 till 150 kg. Under året införs ett budgettak, tiden i vindtunnel och simulator reduceras och efter årets säsong stoppas utvecklingen av motorn fram till 2025.

10) Budgettak

Teamen får inte använda mer än 145 miljoner dollar, det sägs att Mercedes hittills har använt sig av 450 miljoner dollar om året. Dock är förarlöner, kostnader för marknadsföring och de tre bäst betalda medarbetarna räknas inte in i simman. Från och med 2022 sänks taket till 135 miljoner dollar.

Motorstopp

DAS

I fjol pratade vi mycket om Mercedes nya system, DAS. Det är förbjudet i år.

Alla förare och team i Forrmel 1 2021

Mercedes: Lewis Hamiltons förlänger med ett år. Valtteri Bottas har förlängt ytterligare ett år.

Ferrari: Charles Leclerc kontrakt till 2024. Carlos Sainz till 2022.

Red Bull: Max Verstappen har kontrakt till 2023. Sergio Perez, har ett kontrakt över ett år.

McLaren: Daniel Ricciardo har ett kontrakt 2021, det har även Lando Norris.

Renault: Esteban Ocon har kontrakt 2021. Fernando Alonso ett kontrakt över flera år.

Alpha Tauri: Pierre Gasly stannar, han får sällskap av debutanten Yuki Tsunoda. Japanen var trea i Formel 2 2020.

Aston Martin: Lance Stroll vars pappa äger teamet har kontrakt, Sebastian Vettel hämtas från Ferrari.

Alfa Romeo: Kimi Räikkönen och Antonio Giovanazzi stannar.

Haas: Nikita Mazepin och Mick Schumacher debuterar. Schumacher vann Formel 2.

Williams: George Russell har kontrakt över 2021, även Nicholas Lafiti stannar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.