Johannes Kläbo

Oväntade världsmästaren efter kaoset på femmilen

Av: 

Johan D Lundin

Filip Lindfors

Anna Rydén

SPORTBLADET

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Johannes Kläbo diskas efter fajten med Alexander Bolsjunov på upploppet.

Ny världsmästare: norrmannen Emil Iversen, som körde förbi ryssen strax före mållinjen.

– Johannes förtjänar guld och jag silver. Det är en absurd dag, säger Emil Iversen.

Det blev en dramatisk avslutning på VM i Oberstdorf. Johannes Kläbo och Alexander Bolsjunov kom in sida vid sida på upploppet i herrarnas femmil.

– Jag ser att de ligger tätt och att det går en stav. Jag går för allt jag har in till mål. Jag vet att det är sånt som kan ske. Det är en del av gamet, säger Emil Iversen som var trea in på upploppet och tvåa över mållinjen.

Drygt en timme senare står han högst upp på pallen på en ödslig skidstadion.

– Det smakar som ett guld. Det är ett silver i mitt huvud men det smakar sinnessjukt gott och det är det jag ska ha fokus på i kväll, säger världsmästaren. 

Juryn valde, efter lång överläggning, att diska Johannes Kläbo för incidenten på upploppet och Iversen som var tvåa i mål stod helt plötsligt som segrare.

– Jag sa inte så mycket till Johannes. Jag förstår att han har det jävligt. Det är brutalt. Jag tycker det är ett tufft beslut. Jag håller inte med. Det är orättfärdigt. 

Faktum är att guldmedaljen är Iversens första individuella VM-medalj. Sedan tidigare har han tre stafettguld i samlingen.

– Det känns väldigt bra. Men det är speciellt. Jag har stått och väntat lång tid nu och det har varit mycket känslor. Jag är iskall och hungrig så det ska bli gott med lite mat och kanske få sig en öl. Det ska bli en fin kväll för mig och jag ska njuta av att jag lyckats i ett mästerskap. Det var sista chansen idag och det är ett guld som smakar som ett silver. Jag ska njuta av det här, säger guldmedaljören.

Han hyllas också av den norske herrtränaren Eirik Myhr Nossum.

– Jag är väldigt stolt över att Emil tar sin första individuella medalj men det är tråkigt att det överskuggas av det här.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Johannes Kläbo

LÄS VIDARE

En hatad distans – en guldgruva för svensk skidsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Johannes Kläbo

Emil Iversen

Längdskidor