Priset för mardrömsresan: En knäskada

Blågults kapten Sabina Jacobsen berättar

Publicerad:
Sabine Jacobsen tillsammans med lagets danske tränare och en makedonsk lagkamrat.
Foto: Privat
Sabine Jacobsen tillsammans med lagets danske tränare och en makedonsk lagkamrat.

SPORTBLADET

Sabina Jacobsen fick betala ett högt pris för sin mardrömsresa till Ryssland:

En knäskada som stoppar handbollsstjärnan i månader.

– För mig handlar det bara om att komma tillbaka och spela handboll igen, säger hon.

Den 30 juni berättade Sportbladet om Sabina Jacobsens mardrömsresa när hon skulle återvända till Ryssland och ansluta till sitt klubblag CSKA Moskva efter coronapausen hemma i Sverige.

Jacobsen blev stoppad vid gränsen mellan Belarus och Ryssland.

– Det enda sättet att komma in i Ryssland var via den gränskontrollen mellan Belarus och Ryssland och att man var med på någon slags diplomatlista. Så vi flög först till Minsk och sedan tog vi taxi fyra timmar till gränsen. Men jag kom inte i genom för jag hade ett nytt pass och mitt arbetsvisum satt i det gamla. Jag hade båda med mig och hade och fått information om att det inte skulle vara några problem. Men de sa bara till mig att ”du kommer inte in i Ryssland” och där stod jag klockan tre på natten.

Hennes resesällskap, lagets danske tränare och en makedonsk lagkamrat, fick däremot komma in i Ryssland medan Jacobsen fick sätta sig fyra timmar med taxi tillbaka till Minsk.

Där tvingades hon vara i tre dagar innan hon hade löst all pappersexercis och tog en ny taxi till gränsen för att sedan gå genom och ta en ny taxi sju timmar till Moskva.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sabina Jacobsen

”Skyndar långsamt”

Den långa resan med allt taxiåkande gjorde att hennes knä svullnade upp. Jacobsen drog korsbandet 2013 och har sedan dess haft problem med knäet till och från. Hon saknar den yttre menisken och brosket är slitet. Hon missade halva förra säsongen och VM i december på grund av knäproblemen. Men sedan januari hade det känts bra.

– Knäet blev väldigt dåligt och svullet efter resan och så var det läger direkt på det när jag kom fram. Det var inte så bra.

Jacobsen har inte kunnat spela sedan dess och sedan förra veckan är hon hemma i Lund för rehab.

– Det är skillnad på rehab och rehab. Vi är väldigt duktiga på det i Sverige.

Egentligen skulle hon åkt tillbaka till Sverige tidigare.

– Men jag kunde inte resa hem för att få den hjälp jag hade behövt för myndigheterna hade mitt pass i 3,5 veckor när mitt arbetsvisum skulle förnyas.

Jacobsen har gjort stora framsteg på den dryga veckan hon varit hemma. Men hon var förstås inte aktuell för den landslagstrupp som Tomas Axnér tog ut i går och som ska spela landskamper i oktober.

Mellan två och fyra veckor ska Jacobsen vara i Sverige och köra rehab.

– Med rätt hjälp har det blivit mycket bättre. Jag skyndar långsamt. När jag åker tillbaka ska jag kunna spela match.

Foto: Privat

EM ett frågetecken

I december avgörs EM. Jacobsen är försiktig när hon tittar framåt.

– Just nu har jag fullt fokus på att spela handboll igen. Sedan får det andra komma efter hand.

Samtidigt innebär en mästerskapsperiod en paus från klubblaget och tid att ta hand om kroppen. Och det är tajt matchande om man spelar ett mästerskap.

Kommer du klara av det?

– Det får tiden utvisa. Klubben tror jag inte kommer att stoppa mig om jag spelar med dem innan EM. Men för mig handlar det bara om att komma tillbaka och spela handboll igen och prestera. När jag väl gör det så kommer det andra. Jag spelar ju bara försvar, som inte är så påfrestande för knäet.

Till sist: om det inte varit för den där resan – hade du kunnat spela handboll nu i så fall?

– Ja, det tror jag. Det är lite surt, men så är det, säger Jacobsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN