Mejla

Anna Andersson

Verstappens seger lovar gott för 2021

Publicerad:

Vi hade förväntat oss en F1-premiär med Max Verstappen i topp.

Det gick om intet. Det gjorde även drömmen om en VM-titel.

Istället avslutar han säsongen med en pole position och en seger.

Det här lovar gott inför 2021.

Det kan tyckas märkligt, men avslutningen av säsongen är oerhört viktig för den säsong som kommer. Det ger ett själsligt lugn inför vintern, ett bevis på att teamet arbetat åt rätt håll – och inför en säsong där 60 procent av bilen kommer att vara den samma kan det vara den lilla skillnaden mellan att vara en kandidat till kampen om VM-titeln och äntligen kunna vara med och slåss om den.

Ni minns väl Nico Rosberg som avslutade 2015 på ett mycket bra sätt, tog med sig självförtroendet in i nästa säsong och tog hem titeln?

2020 var en väldigt speciell säsong där F1 till slut bestod av 17 lopp, men även 2021 kommer att vara annorlunda jämfört med tidigare år. Som det ser ut i dag blir det 23 lopp, men de rådande omständigheterna kan naturligtvis påverka både antalet lopp och de tilltänka tävlingsbanorna.

Var för ensam – får inte upprepas

Nästa säsong införs också ett budgettak och reglementet är i stort sett det samma. Grunden till bilen kommer att ligga kvar vilket gör att teamen kommer att arbeta hårt för att minska de svagheter som man haft i år och när det gäller Red Bull och Max Verstappen så behöver teamet starta nästa säsong lika bra som man avslutade denna.

I år låg fokus på att ta full pott på det första två loppen hemma i Österrike för att kunna utmana Hamilton i kampen om titeln. Det gick inte alls. Bilen var varken tillräkligt snabb eller tillräckigt tillförlitlig samtidigt som Max Verstappen var allt för ensam. Det får inte hända igen. Inte om Red Bull ska kunna ta teamets femte titel i förar-VM.

Nu måste han ta med sig känslan av vinsten in i vintern, Red Bull måste fortsätta utveckla bilen samtidigt som det ser till att skriva kontrakt med en teamkollega som kan sno poäng av Mercedes.

Först då kan Max Vertsappen utmana om VM-titeln 2021.

▪▪▪

I säsongsfinalen var Lewis Hamilton tillbaka hos Mercedes, men inte alls i den form vi är vana att se honom. Det visar att även den mannen kan vara mänsklig och kom i håg att han inte har något kontrakt för nästa år.

De förhandlingarna skulle ha varit avslutade nu, men COVID-19 kom emellan.

▪▪▪

Sebastian Vettel lämnar Ferrari och antagligen är han lättad över det. Svaret i en intervju med ”Ziggo Sport” visar tydligt hur frustrerad han är:

– Det är en gåta varför det är så stor skillnad mellan våra bilar, så stor är inte skillnaden mellan bilarna i något annat team på gridden.

Det svaret har återigen väckt frågan om Ferrari ger båda sina förare samma förutsättningar.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Av: Anna Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE