Brottning

Brottningsstjärnorna sörjer: ”Pelle var min idol”

Av: 

Mattias Karlsson

SPORTBLADET

De svenska brottningsstjärnorna minns Pelle Svensson efter hans död vid 77 års ålder.

VM-guldmedaljören och bragdmedaljören Tomas Johansson pratade med honom för tre månader sedan.

– Pelle Svensson var min idol och en stor anledning till att jag började med brottning, det var han och Frank Andersson som jag såg upp till, säger han.

Brottningsvärlden har nåtts av beskedet att Pelle Svensson har gått bort efter en tids sjukdom.

För Tomas Johansson fanns Pelle Svensson där under hela hans framgångsrika karriär.

– För tre månader sedan hörde vänner av sig och ville att jag skulle ringa upp honom, han sa då att det inte såg bra ut och att han inte hade så lång tid kvar. Vi pratade mycket minnen och han kom ihåg allt. För en månad sedan hörde jag från andra att det bara kunde vara någon vecka kvar, säger Tomas Johansson.

Efter det aktiva karriären hade Pelle Svensson uppdrag inom både svenska och internationella förbundet.

– Det var bra att ha honom där uppe i toppen, han hjälpte till mycket och var alltid ett stöd. När jag började komma fram var jag blyg och han var väldigt frispråkig, det kändes jobbigt när han gick ut och sa att jag skulle bli världsmästare och jag tänkte ”vad håller han på med?”. Han såg till att sporten syntes bättre och blev mer populär. En gång möttes vi i en intern brottningsmatch, jag vann och det kändes stort för mig, säger Tomas Johansson.

Karelin, Johansson och Svensson

”En tuff jävel”

Jimmy Lidberg som bland flertalet mästerskapsmedaljer håller OS-bronset från London högst, hör till en yngre generation och minns främst Pelle Svensson som ledare.

– Jag minns att han trodde mycket på mig när jag var 17–18 år. Han tog sig tid, satte sig ner när man träffades och gav personliga råd. Vi var tungviktare båda två och han sa ”du liknar mig, du är en tuff jävel”. Han var en stor personlighet som var både auktoritär och hade glimten i ögat. Hans relationer och kontakter internationellt gav oss bättre förutsättningar, han har lagt mycket av sin tid och sitt liv på brottningen, säger Jimmy Lidberg.

”Blandade känslor”

Storebror Martin Lidberg som bland många mästerskapsmedaljer vann ett VM-guld hade också att göra med Pelle Svensson under hela karriären.

– Han skapade alltid blandade känslor, en del älskade honom och en del hatade honom. Han stack ut hakan, gillade och synas och var inte alltid så smidig. Det hände alltid saker kring honom. Jag kom ihåg ett möte där vi pratade om att hålla negativa saker internt och inte läcka till media, vilket han också var överens om – men det första som hände efteråt var att han gick ut och snackade skit i media. Det var skobråket med Mikael Ljungberg. Det var fylla på ett mästerskap, men där han efteråt samlade alla för att be om ursäkt och berättade öppet om sina alkoholproblem, säger Martin Lidberg.

Det de alla vill lyfta fram är hur Pelle Svensson tidigt i deras karriärer gav dem uppmärksamhet och tog sig tid för att stötta.

– Mot mig var han alltid korrekt och schyst, han stöttade alltid. Mitt starkaste minne är hur han hade tips om hur jag skulle utveckla min teknik, han satte sig på planet från Sundsvall två gånger bara för att träna med mig på mattan. Det blev en stor grund till de framgångar jag hade, säger Martin Lidberg.

Närmast sörjande är frun Pia och deras tre gemensamma barn Katarina, Stefan och Fredrik.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Jimmy och Martin Lidberg
Publisert:

LÄS VIDARE

Stefan ”Lill-Lövis” Johansson bearbetar Formel 1-minnena genom konsten

ÄMNEN I ARTIKELN

Brottning

Pelle Svensson

Jimmy Lidberg

Martin Lidberg