Nytt svenskt rekord av Meraf Bahta på 10000 meter

Sarah Lahti klarade också OS-kvalgränsen

Sarah Lahti och Meraf Bahta.
Sarah Lahti och Meraf Bahta.

Meraf Bahta satte nytt svenskt rekord på 10 000 meter på Stockholm Stadion under tisdagen.

Svenskan sprang på 31.08 och putsade sin gamla tangering med fem sekunder.

Därmed klarade hon även OS-kvalgränsen – tillsammans med Sarah Lahti.

För fyra år sedan sprang Meraf Bahta 10 000 meter på 31.13 i Palo Alto, USA. Fyra år senare putsar hon sitt egna svenska rekord med fem sekunder när hon korsade mållinjen på 31.08 på en specialarrangerad tävling på Stockholm Stadion under tisdagskvällen.

Där bakom stod även Sarah Lahti för ett jättelopp när hon sprang på 31.11, långt under hennes tidigare pärs på 31.28.

Tiden innebär att båda två också klarar OS-kvalgränsen på 31.25 med god marginal.

– Jag var lite orolig för att det skulle bli för kallt och svårt att springa fort. Båda två har visat bra form och sprungit väldigt fort. Vi trodde väl att de skulle kunna klara nomineringsgränsen vi satt upp. Sen sprang Meraf otroligt tufft och satsade verkligen stenhårt, men kroknade lite på slutet. Sarah lade upp lite mer taktiskt och kroknade inte lika mycket. Jag är jätteglad. Det är fantastiska lopp på olika sätt, säger förbundskapten Karin Torneklint.

”Blir ett annat lugn”

Huruvida Bahta och Lahti får åka till OS i Tokyo är emellertid inte säkert. I slutändan avgör Sveriges olympiska kommitté, SOK, vilka som får åka.

Torneklint menar dock att det blir ett helt annat lugn nu när gränsen är klarad.

– Det är jätteskönt att klarat de här tiderna. Både Meraf och Sarah kan också springa och kvala in på andra distanser. Nu kan jag nominera de på 10 000 meter, men sen ska jag också prata med dem om det är vad de vill satsa på. Men nu slipper de jaga, det blir ett annat lugn.

Står sig de här tiderna bra internationellt?

– Det gör de veklingen. Vi har tuffa nomineringsgränser och vi har gjort så för att det ska vara en gräns som gör att man har chans att komma topp åtta på mästerskap.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN