Lennart Juhlin om Therese Johaugs OS-satsning

”Har motorn – räcker inte”

Under torsdagen kom beskedet att Therese Johaug ska testa OS-kvalgränsen i 10 000 meter.

Detta med den omtalade metoden ”ljushare” – som kritiseras av svenske experten A. Lennart Juhlin.

– Det är ett osportsligt hjälpmedel, säger han till Sportbladet.

Den svenske friidrottsexperten och statistikern A. Lennart Juhlin var redan förra året kritisk mot Therese Johaugs användande av ljusharar när hon sprang 10 000 meter på 31.40.

– Det är mer fusk att ha en vanlig hare, en hare som tar vind och är en kloss framför dig. Och i dag fick jag göra allt jobb själv. Du måste ju ta emot vinden och så ska man ju följa lamporna också, svarade hon efter loppet till Nettavisen.

Den gången räckte resultatet till kvalificeringen till EM i Paris, en tävling som aldrig avgjordes till följd av pandemin.

”Fattas mycket”

Nu på lördag ska skidgiganten Johaug testa nya gränser – denna gång OS-kvalgränsen. Den ligger på 31.25 när det kommer till 10 000 meter.

– Det är väl möjligt att hon klarar det, men hon skulle inte vara konkurrenskraftig på ett OS. Hon sprang ett lopp ifjol som blev uppmärksammat för att det var Johaug. Hon gjorde det bra, men det var fortfarande en och en halv minut från det norska rekordet, säger Juhlin nu om Johaugs nya satsning, och fortsätter:

– Det Johaug har är motorn, men det fattas mycket annat. Det räcker inte med motorn för att lyckas på OS. Hon saknar löptekniken och en förmåga en att växla tempo.

Även lördagens lopp ska genomföras med ”ljusharar”. Detta är blinkande ljus längs med banan för att hjälpa löparna att hålla rätt tempo.

– Det är ett redskap som inte varit tillåtet tidigare, och som ger oerhörda fördelar. Det har varit uttryckligt förbjudet. Ljusharar är bra för publiken, då de kan se vilken fart löparna håller och vilka sluttider man kan förvänta sig, säger Julin.

”Det är det största problemet...”

– Det har tagit bort problemet för löparen att bedöma sin egen fart. Tidigare har man haft harar, men harar är också människor. Dessa blir trötta och sätter sin egen fart. Nu behöver man inte tänka, säger han vidare.

Hur tror du att ljusharar påverkar sporten? Vad blir problemet?

– Det stora problemet är att tävlingsmomenten försvinner, och att det bara blir rekordförsök. Jag vet att vid vissa tillfällen har andra löpare velat delta i lopp med ljusharar, men att det då ansetts störa huvudlöparen. Det blir inte direkt Ingrid Kristiansen på ett kokande Bislett (den norska rekordinnehavaren på 10 000 meter, reds. anm.), säger A Lennart Julin.

Även lördagens lopp springs på Biselett, som är en friidrottsarena i Oslo. Startskottet går klockan 13:00.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.