”Jag har förlikat mig med tanken att vi inte är med på banan”

Nu tar Yvette Hermundstad över Vinterstudion – men under OS släcks SVT:s succéprogram

Publicerad:
Uppdaterad:
Yvette Hermundstad kommer att leda SVT:s Vinterstudion under 13 av 16 sändningshelger den här säsongen.
Foto: BILDBYRÅN
Yvette Hermundstad kommer att leda SVT:s Vinterstudion under 13 av 16 sändningshelger den här säsongen.

SPORTBLADET

Den här säsongen kommer Yvette Hermundstad styra Vinterstudion under 13 av 16 studiohelger nu när André Pops tagit paus från uppdraget.

Men när OS drar igång i februari släcks SVT-programmet ner – precis som i Sotji för snart fyra år sedan.

– Jag har mer förlikat mig med tanken på att vi faktiskt inte är med på banan, säger Yvette Hermundstad till Sportbladet.

Sedan starten 2007 har André Pops tagit sig in i de svenska folkhemmet genom sin programledarroll i SVT:s Vinterstudion. Men i våras deklarerade Pops att han tar paus från uppdraget för att istället leda SVT:s nya morgonprogram.

I hans frånvaro kommer Yvette Hermundstad, 46, och David Fjäll, 43, att bilda den nya duon.

David Fjäll avlastar

Men det blir framförallt Hermundstad som kommer dra det stora lasset. Hon kommer nämligen sända 13 av 16 studiohelger samtidigt som Fjäll vid sidan om programledarrollen ska fortsätta som alpinreporter.

– Det är sannerligen ett stort förtroende. Och ett stort ansvar att programleda ett av SVT:s flaggskepp. Jag ser mycket fram emot en intensiv säsong vid rodret i Vinterstudion. Det blir superkul! Vi har ju delat på alla helger och mästerskap de senaste tre-fyra åren så själva jobbet, programlederiet blir detsamma, ingen skillnad där. Däremot blir det mer intensivt, större ansvar för helheten. Jag är förväntansfull, berättar 46-åringen på frågan hur hon ser på det ökade förtroendet.

Hur stor omställning kommer det vara jämfört med tidigare säsonger att köra 13 studiohelger?

– Omställningen är stor! Då jag från den här säsongen är ankare för över 80% av Vinterstudions utbud, vilket är ett roligt och stort förtroende. Det blir såklart fler helger, mer ansvar, mer jobb. Vilket jag gillar. Är dock tacksam över att David går in och kör tre helger, då jag kan helgmysa med familjen. Det är viktigt för mig. Och att dessutom hinna åka lite skidor själv, haha. Det ger härlig välbehövlig energi.

Inte med på lördagsgodiset

Vinterstudion är också det enda Hermundstad kommer att göra för kanalen i fortsättningen. I början av november stod det klart att programledaren avslutat sin fastanställning på SVT, men kommer däremot vara kvar i Vinterstudion de kommande fyra åren. I övrigt är Yvette Hermundstad frilans och kommer kunna ta för sig av flera uppdrag.

Till helgen tänds också strålkastarna i Vinterstudion för första gången den här säsongen när den svenska skidpremiären går av stapeln i Gällivare.

Men när blickarna några månader senare riktas mot Pyeongchang och OS kommer SVT:s populära program att släcka ner för två veckor och Discovery Network Sweden ta över showen– precis som Viasat gjorde i Sojti 2014.

Yvette Hermundstad medger att det svider när SVT tvingas stå utanför festen – även om det var värre för fyra år sedan.

– Alltså, inför OS i Sotji 2014 var det en känsla av att absolut inte få vara med när lördagsgodiset delades ut. Urtrist. Inför Pyeongchang är det lugnare – såhär i oktober vilket fall, fråga igen i februari – så jag har mer förlikat mig med tanken på att vi faktiskt inte är med på banan. Men visst är det tråkigt. Klart jag önskar att SVT hade rättigheter till olympiska spelen.

”Längtar till premiären”

Vilken av era rättigheter/tävlingar ser du mest fram emot i vinter?

– Eftersom det är OS-år blir säsongen speciell. Det är ju alltid extra intressant att följa åkarna i uppladdningen inför mästerskap, helg efter helg i världscupen, mot deras stora mål i februari. Efter OS är Vasaloppet en höjdare. Och alpina världscupavslutningen i Åre inför hemma-VM blir spännande. En förfest inför 2019.

Vad betyder Vinterstudion för dig?

– Glädje. Jag har jobbat med Vinterstudion länge, sedan 2009, så programmet har en naturlig och speciell plats hos mig. Jag har förmånen att arbeta med ett så kompetent, ambitiöst och roligt gäng experter, kommentatorer och övriga. Och med tittare som är de mest engagerade, kunniga och raka. Jag ser fram emot att uppleva vintern tillsammans med dessa och längtar stort till premiären i Gällivare den 18 november.

Publicerad:

LÄS VIDARE