Smederna fick friplats – vann SM-guldet

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

VETLANDA. Smederna fick en friplats i årets elitserie.

Nu kan Eskilstuna-laget kalla sig svenska mästare för första gången på 40 år.

Laget krossade hemmastarka Vetlanda i finalreturen, 54–36.

– Fy fan, vad gott! Känslan går inte beskriva, säger Linus Eklöf, en av guldhjältarna, till Sportbladet.

Smederna förlorade den första SM-finalen med 49–41 och var uträknade inför returen på Vetlanda motorstadion.

Elit Vetlanda var ju obesegrat på hemmaplan i år, men säsongen avslutades med en riktig stjärnsmäll. 

Eskilstunalaget vann med hela 54–36 efter en uppvisning det kommer att talas länge om i speedway-Sverige.

De 4 085 åskådarna som kantade speedwayovalen i Vetlanda trodde inte sina ögon. Åttapoängsunderläget var upphämtat redan efter sex heat, och det var bara början på mästarlagets show.

Framstod som amatörer

Elit Vetlanda vann bara ett av de 15 heaten och världsförare som Jaroslaw Hampel och Bartosz Zmarzlik framstod som amatörer.

– Det här är helt stört, men vi krigar oss tillbaka in i finalen tack vare den lagsammanhållning vi har. Fy fan, vad skönt. Det går inte beskriva med ord vad jag känner just nu, säger Linus Eklöf, som bidrog med fyra poäng.

Vad betyder det här för Smederna i framtiden?

– Att vi kan växa ännu mer som klubb, grupp och lag.

Eskilstunakillen har precis varit ute på banan och firat det sensationella SM-guldet med fansen, som skiner av lycka och ljuset från bengaliska eldar.

När Linus går tillbaka mot depån skakar han på huvudet, och han är långt ifrån ensam om det. ”Det här är helt sjukt” var den vanligaste kommentaren i Vetlanda denna kväll.

”Sjuk lagmoral”

Fjolårets jumbolag, som fick stanna kvar i elitserien tack vare att Västervik valde att inte gå upp från allsvenskan, är svenska mästare i speedway 2017.

– Vetlanda var betydligt bättre i den första finalen, men vi har en sjuk lagmoral och hade inget att förlora, säger Pontus Aspgren, en annan av guldhjältarna.

Han berättar att Leon Madsen, som har ett förflutet i Vetlanda, och Matej Zagar, som brukar köra bra här, hjälpte sina lagkamrater med inställningarna.

– Det är många smådetaljer som avgör och de hjälpte oss så att vi kom i väg från start. Vi ville så jävla gärna vinna det här och jobbar som ett lag. Det är därför vi vinner, fortsätter Aspgren.

Revanscherade sig

Han hade en tung kväll på Eskilstuna motorstadion, men revanscherade sig under onsdagskvällen. I par med Andzejs Lebedevs tog Pontus Aspgren en femetta i det tolfte heatet, och då var matchen i princip avgjord.

– Det var otroligt skönt. Jag har haft en jättebra säsong, men hemmamatchen blev ett bottennapp. Det var skönt att lyckas vända skutan och vara med och avgöra, säger Ponuts Aspgren. 

Direkt efter matchen packade förare och ledare sina bussar och bilar och rullade mot Eskilstuna, där det lär bli fest natten lång.

– Ja, nu är det bara att åka hem och röja järnet, säger Linus Eklöf.

– Vi ska ta några öl. Det är vi värda, säger Pontus Aspgren.

En kväll som denna var det ingen som sa emot.

Publicerad: