Grönborg med en större press än någonsin i kväll

Foto: Janerik Henriksson/TT
SPORTBLADET

KÖLN. Finlands förbundskapten Lauri Marjamäki är sågad en bra bit under ­fotknölarna efter starten här i VM.

Då har han ändå ett högre poängsnitt är svenske Rikard Grönborg.

Tre Kronors förbundskapten som är ­inne på sin andra storturnering som ­huvudansvarig i Tre Kronor.
Resultatet hittills? Sämst genom tiderna.

Skulle Sverige förlora mot hittills obesegrade Lettland i kväll, tror jag det snabbt kan börja blåsa lika snålt kring Grönborg som det gör runt Marjamäki just nu.

När Finland låg under mot nykomlingen Slovenien med 0–1 efter första perioden i gårdagens kvällsmatch i Paris rådde chocktillstånd på andra sidan Bottenviken.

Nu lyckades finländarna vända och ­vinna med 5–2 till slut, men inte utan en hel del vånda och nervös väntan. Det var först med tio och en halv minut kvar som supertalangen Sebastian Aho gjorde 3–2 efter en soloprestation och det kändes helt avgjort först när Tomi Sallinen skickade in 5–2 i tom bur med 45 sekunder kvar.

Lauri Marjamäkis lättnad där i båset var uppenbar. Det finns ingen förbundskapten i världen som är så ifrågasatt just nu. Ja, det det skulle väl vara Sveriges damkapten Leif Boork i så fall.

Samtidigt har Rikard Grönborg en ­större press än någonsin på sig inför kvällens match mot Lettland. Själv har jag inte haft en tanke på att kritisera honom här i VM, då jag tycker Tre Kronor öppnat bra, men haft lite marginaler emot sig.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON, BILDBYRÅN
Rikard Grönborg och Gabriel Landeskog.

Sämst facit men det har sin skäl

Jag sågade honom så det räckte efter World Cup i somras, där svenskarna åkte ut i semifinal mot ett hopplock vid namn Team Europa och blev näst intill utspelade av ett annat hopplock – det unga succé­laget Team Nordamerika.

Det var mer än underkänt.

Nu har svenskarna bara tagit fyra poäng på tre matcher i VM-inledningen och med ett nytt Dream Team. Grönborgs facit är tre segrar på sina sju första riktiga tävlings­matcher som förbundskapten.

Fyra i World Cup och tre här i VM i Köln.

Ingen annan svensk förbundskapten har haft en så låg segerprocent.

Men det har sina skäl.

När Sverige spelat klart gruppspelet tror jag att Grönborg ligger på plus igen och har fyra nya segrar.
Jag kan omöjligt sett att svenskarna ska förlora mot vare sig Lettland, Italien, Danmark eller Slovakien.

”Ändå lite orolig inför i kväll”

Sverige har aldrig förlorat en officiell landskamp vid full tid mot vare sig Lettland, Danmark eller Italien. Det är bara slovak­erna som lyckats chocka – inte minst i kvartsfinalen i OS i Vancouver 2010. Men slovakerna är inne i en generationsväxling med dålig återväxt och är inte alls vad de en gång varit.

Nu är Sverige ändå satta under press, då Tyskland vände 0–2 till seger 3–2 mot Slovakien. Den match som kändes som avgörande för vilket lag som tar fjärdeplatsen. Nu verkar det ännu mer klart att svenskarna får åka till Paris för en kvartsfinal och både byta arena och ha en tågresa i benen inför kvarten.

Men då tror jag det här svenska laget är ännu bättre. Jag har svårt att se att det ska bli en tredje rak förlust i en VM-kvart. Det får bara inte hända – inte minst om Grönborg ska få arbetsro på ett jobb han precis börjat.

Jag är ändå lite orolig inför lettlandsmatchen. Lettland spelar tufft och inte alltid rumsrent. De är speciellt aggressiva nu med förra NHL-coachen Bob Hartley i båset. När svenskarna mötte Lettland i två träningsmatcher i Södertälje ­inför detta VM, försvann två man ur VM-diskussionen. Daniel Brodin med en allvarlig knäskada och Victor Ejdsell med en hjärnskakning.

Och Sverige har råkat ut för fler allvarliga skador mot just Lettland historiskt sett. Jag hoppas det är slut på det nu.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM