Otto Wallin: Dröm att få boxas här

1 av 5 | Foto: Stefan Alfelt
Otto Wallin, t h, och lördagens motståndare i Sundsvall, italienaren Gianluca Mandras under invägningen.
SPORTBLADET

SUNDSVALL. Alla proffsboxare drivs av drömmar om titlar, stora pengar och häftiga platser att boxas på.

För Otto Wallin uppfylls en dröm lördag kväll.

– En stor dröm har varit att få boxas här. Sundsvall skulle jag välja framför alla andra ställen i världen, säger Otto Wallin inför galan på hemmaplan.

Han tänker efter ett tag och säger sen att Las Vegas också är en drömplats att fajtas på och så kommer han på Lewiston i Maine, USA.

Lewiston???

– Joeys hemstad. Det skulle vara kul. Han gick många matcher där. Då skulle det nästan vara som en comeback för Joey.

Joey är Ottos tränare Gamache, amerikansk före detta världsmästare i proffsboxning. En tränare i vars händer Otto lägger hela sin karriär.

Wallin flyttade till Köpenhamn för drygt tre år sen eftersom Gamache flyttat dit för att träna Sauerlandboxare och när USA nu lockar tillbaka Joey flyttar Otto med till New York.

– Jag tror att det kommer att innebära jättemycket. Att regelbundet få bra sparring framförallt. Sen är kulturen där nog annorlunda än här och i Danmark. Förra året sparrade jag med Anthony Joshua i sju veckor. Sparring jag lärde mig väldigt mycket av och det kan jag få i USA.

– Kulturen gör att det inte bara är sparringen jag kommer att få nytta av. Bara att prata med alla andra boxare där kan också ge mycket.

Hyllas av tränaren

Varför blir boxare ofta så hårt knutna till sina tränare?

– Ser jag till mig själv är det viktigt att ha någon som man verkligen litar på, inte bara inom boxningen utan i allt runt omkring också. Han lägger ner otroligt mycket tid på oss alla individuellt var och en.

– Man blir aldrig fullärd som boxare. Det är så otroligt mycket man måste behärska. Alla de där detaljerna gör verkligen skillnad och Joey behärskar allt. Vi tar god tid på oss och försöker göra saker på rätt sätt.

Gamache har tränat massor av boxare. Därför hajar jag till en aning när han säger:

– Otto är den största boxningstalang som jag har jobbat med. Han är snabb, stark och medveten om vad han ska ta till sig på träningarna.

Även stall Sauerland litar hundraprocentigt på Gamaches kunskap och låter därför honom fatta de flesta beslut gällande Wallins matchning.

– Vi väljer motståndare som kan vara bra för hans utveckling. Otto utmanar aldrig någon med ord. Han möter de vi kommer fram till att det är bra för honom att möta, säger Gamache.

Tror på Otto i ett svenskmöte

Sveriges andre store tungviktstalang Adrian ”Gäddan” Granat har flera gånger utmanat Otto men förlorade överraskande på KO i sin senaste match. Om det skulle bli en fajt mellan de två stora svenskarna vet Gamache vem han trott på.

– Otto. Ingen tvekan om det. Jag har sagt tidigare att vi kan ta den matchen men efter Adrians knockoutförlust vet vi inte hur det blir med honom. En förlust behöver inte betyda någonting för karriären men jag har både hört att Adrian tänker fortsätta och att han lägger av.

Otto Wallin tänker inte längre än till lördagens drömmatch mot italienaren Gianluca Mandras som är en drömmatch bara för att den går i staden där Otto växt upp.

– Ska bli otroligt kul. En dröm som går i uppfyllelse. Att galan är här är bra för hela sta´n tror jag.

Du är tungviktare. Obesegrad. Men har aldrig varit den som stått mitt i rampljuset av de svenska boxarna.

– Jag har heller aldrig försökt att snacka upp mig själv. I stället för att prata om resultaten försöker jag få resultaten att prata för mig. Det kommer att komma naturligt när folk ser hur duktig jag är. Jag är ju norrlänning. Vi är inte så högljudda alltid.

”Topp 20 i världen”

Raka motsatsen till Gäddan som gärna pratat om att han ska slå alla i världstoppen.

– Med Adrian tror jag det varit mycket folk bakom honom som pratat upp honom. Det är svårt att hålla sig till verkligheten om man har en massa runt omkring sig som säger att du kan möta den eller den. Det gäller att vara ödmjuk och träna stenhårt för att bli bättre.

– Jag tänker inte så utan låter allting vara upp till Joey och Nisse Sauerland (promotorn). Jag litar på dem till hundra procent. Joey har själv varit världsmästare och Nisse har varit med om att bygga upp massor av världsmästare.

Var placerar du in dig själv i tungviktens världstopp just nu?

– Utan att ha rankingar framför mig skulle jag nog säga bland topp 20 i världen. Jag har all talang som krävs. Ska bara fortsätta att utvecklas. Långsiktigt skulle jag vilja ha lite mer muskler. Förut hade jag mer fett men nu har jag gått ner i vikt. Jag har inte tagit av några muskler, bara fett, så det känns mycket bättre.

– Boxningsmässigt behöver jag utvecklas på det mesta. Jag har bra boxning, bra teknik, bra fotarbete, bra anfall, bra försvar. Är ganska allround, men allt kan utvecklas.

”Kommer erbjudanden lite då och då”

För hans stall är varje uppbyggnadsår detsamma som investeringskostnader.

– Det kommer in erbjudanden lite då och då om större matcher. Nisse vet var han har mig och Joey och litar på oss. För mig är det bra att ha en stark promotor som inte är beroende av att jag ska dra in pengar. De kan fortsätta i att investera i mig och ta det lugnt.

Precis som Gäddan hyrdes in som sparring till exempelvis superstjärnan Vladimir Klytjko har Wallin fått agera hjälp att bygga upp formtoppar för boxare i den absoluta toppen med bland annat de sju veckorna hos Anthony Joshua förra året.

– Joshua vann OS och sen har det gått spikrakt uppåt för honom. Han är vår tids Mike Tyson. Jag behöver mer tid på mig för att växa in och bli en riktigt tungviktare. Är bara 26 år så jag har i alla fall fram till 30 på mig att utvecklas.

Gäddan sa att han spöade Klytjko på sparring … hur lyckades du?

– Ha ha ha. Det vet jag inte om jag ska tro på, men det var bra sparring med Joshua. Jag var första sparringpartner hela tiden och så körde vi fem-sex ronder. Det kändes bra för mitt självförtroende att jag kunde hänga med honom.

Drömmen: Världsmästare

Joshua är en knockoutmaskin, har vunnit samtliga sina proffsmatcher på KO. Försökte han knocka dig?

– Nej, det tycker jag inte att han gjorde. Det finns vissa som försöker slå ut sin sparringpartner varje gång. Så var inte Joshua. Det var hård sparring men vi jagade inte varandra. Träffade man bra följde man inte upp med de tyngsta slagen. Jodå, jag blev hårt träffad, men inget så att jag gick i backen.

Vad handlar dina drömmar om?

– Att jag ska bli världsmästare. Att bli bäst. Tjänar man bra med pengar på vägen är det bonus. Jag kan inte säga att jag inte tänker på pengarna. Klart att det driver. Jag har alltid fått jobba för mina pengar, ända sen jag var liten. Men det har varit en bra skola.

Som 15-åring sommarjobbade han på en byggvarufirma och stannade i tre år. Sen blev det rättspsyk som skötare i tre år.

– Ett jäkligt bra jobb. Man slet inte ut sig. Gjorde inte så mycket, tog långa luncher. Det fanns gym så man kunde träna mycket. Satt och snackade, ställde fram mat, tog promenader med dem.

Som ung provade han som unga pojkar gör på olika sporter.

– Jag började med fotboll, hockey och innebandy men jag var aldrig duktig i någon av de sporterna. Blev mycket bänken. Så provade jag på boxning och fastnade.

”Ingen som tar två smällar för att ge en”

Boxning har länge varit ganska en stor sport i Sundsvall där bland andra Muhammad Ali varit och haft uppvisning. Floyd Patterson drev under några år en hamburgerbar på huvudgatan.

Ute på sta´n kommer det fram folk som hälsar och pratar med honom hela tiden. Alla känner till att han ska boxas på hemmaplan. För Otto handlar det om att inte låta uppmärksamheten övergå till att bli en press på honom att tvunget prestera.

– Tänkte på det förut men kom fram till att det är inget som stör mig. Det känns mest kul att få boxas hemma.

Matchen blir den första som italienaren Mandras boxas utanför Italien. Han ska inte vara ett stort hot men alla tungviktare kan vinna med ett enda slag.

– Han är kortare och kraftigare än jag. Hans chans är att komma in på mig så jag förväntar mig att han kommer att komma in ganska hårt direkt. Annars låter han mig göra det jag är bra på.

– Jag är ingen som tar två smällar för att ge en. Är mer en teknisk boxare som försöker använda finesser, träffa och inte bli träffad själv. Vill man ha en lång karriär är det viktigt att inte ta mycket stryk, men det är underhållning så man får bjuda till också, säger Otto Wallin.

Det vill säga att Otto Wallin vill visa upp en perfekt kontrollerad boxning. Det som ska göra honom till den bäste tungviktsboxaren i hela världen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning