Var på pallen med Frida Karlsson – är nu borta

Hon överglänste framtida stjärnor för mindre än fyra år sedan.

Nu kan Anita Korva, 23, bara drömma om en framgångsrik längdskidkarriär.

– Jag har försökt börja må bra, säger Korva till Ilta-Sanomat.

Anita Korva var det stora framtidshoppet som skulle ersätta stjärnor som Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen i det finska skidspåret. När junior-VM 2019 var slut hade Korva tagit fler medaljer än nutida stjärnor som Frida Karlsson, Linn Svahn och Helene Marie Fossesholm.

Men det var då.

– Jag tänker inte på dem längre när jag är så långt bort. Tidigare försökte jag blockera tankarna, så att jag inte skulle tänka på dem. Men faktum är att om jag hade tränat rätt så hade jag kunnat vara i en väldigt bra position själv, säger Anita Korva till Ilta-Sanomat.

Blev deprimerad

Anita Korva är numera i så dålig form att hon inte bemödat sig att skaffa tävlingslicens den här vintern. Hon berättar om depressionen som smög sig på efter medaljregnet 2019, i samband med att hon gick med i armén.

– Jag har alltid varit disciplinerad, som jag är säker på att många idrottare är. När träningen inte gick bra och det inte blev utveckling och resultat som jag förväntade mig kände jag att jag bara gick bakåt. Det måste ha varit den största anledningen (till depressionen), säger Korva.

Här är svenska kärleksparen på skidor

Frida Karlsson, i mitten, tillsammans med Helene Marie Fossesholm, vänster, och Anita Korva.
Frida Karlsson, i mitten, tillsammans med Helene Marie Fossesholm, vänster, och Anita Korva.

”Det hjälper inte”

Nu har Anita Korva inte tävlat i världscupen på tre år efter att hon bestämde sig för att lämna finska landslaget.

– Målinriktad träning var inte högst upp i huvudet. Det var ganska mörkt, säger hon till Ilta-Sanomat.

– Nu tränar jag när det behagar mig och försöker hitta glädje och mening i träningen. I det här läget hjälper det inte att träna hårdare. Jag har försökt börja må bra men det har fortfarande inte börjat känns på samma sätt som tidigare.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.