Cykel

Cyklisten skrevs in på klinik efter ätstörning

Av: 

Emelie Fredriksson

Frida Karlsson.

Foto: BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Proffscyklisten Frida Knutssons karriär sattes på paus ifjol efter en hjärnskakning.

Men olyckan ledde också till att hon uteslöt maten och skrevs in på en ätstörningsklinik.

– Till slut tog jag mig faktiskt inte upp ur sängen, säger 22-åringen.

Falucyklisten Frida Knutsson var inne i den sköna framgångsvågen och hade tagit ytterligare steg i karriären som resulterat i flera SM-guld och ett kontrakt med det holländska teamet Jos Freon Lady Force.

Men den svåra olyckan på U23-EM i bancykel förra sommaren drog mattan under fötterna på henne.

Hjärnskakningen ville inte ge med sig och under tränings- och tävlingsuppehållet blev hennes redan stora fokus på mat större.

Framför allt de två sista åren hade Frida Knutsson levt under en strikt diet.

– Jag hade fått en sådan himla skev bild av att det var det som var avgörande. Min största rädsla var att inte gå upp i vikt under den här perioden. Jag började plocka bort mer och mer saker och tillslut fanns det inget kvar, berättar hon.

Skrevs in på klinik

Den unga cyklisten hade till slut inte ork att ta sig upp ur sängen och med stöd från både sin tränare och mamma insåg hon att hon behövde hjälp.

Till slut skrevs hon in på en ätstörningsklinik i Falun, något hon först berättade om i en intervju med P4 Dalarna.

De tio veckorna på kliniken förändrade mycket för 22-åringen.

– Det var inte bara att lära sig att äta två potatisar med kniv och gaffel utan att problemet grundade sig i den enorma prestationsångesten jag hade. Jag satte en sådan oerhörd press på mig själv att jag till slut inte klarade mer.

Hon tror att det är viktigt att de här frågorna lyfts mer och hoppas att hennes historia kan inspirera någon att ta sig ur ett dåligt mönster.

– Jag vill trycka på det här att jag tog hjälp. Att det gick så långt att jag la allt annat åt sidan och spenderade hela mina dagar på klinik. Jag tror att många skulle behöva det, våga vara så nakna på något sätt. Det ligger så mycket skam i att ta den hjälpen.

”Ett jättefokus”

Hur mycket fokus är på det på vikten inom cyklingen upplever du?

– Det är ett jättefokus. När jag ser tillbaka på senaste åren önskar jag verkligen att jag tänkt ”de här förutsättningarna har jag, så här ser jag ut” och att jag istället ser till att bli otroligt bra på det jag kan bli bra på. Det kanske inte är att klättra i bergen, jag är mer en sprinter och skapt för det. Jag ville bli bäst uppför, bäst på platten och bäst teknisk och det blir en omöjlig ekvation. Det blev bara pannkaka av det.

Frida Knutsson är fortfarande inne i en rehabperiod och framtiden inom idrotten är osäker.

– Jag har cyklat ett fåtal pass men vet inte hur jag regerar i den miljön igen, om jag är så pass stark att jag inte påverkas. Jag vill hoppas och tro det men vågar inte säga så mycket. Faller jag tillbaka i det tänket och mönstret så är det inte värt det. Hälsan är viktigare.

Hur känns det då, att karriären kan vara över?

– Blandat. Det som kanske är lite jobbigt är att jag faktiskt inte vet. Men jag försöker vara i nuet och behöver inte fatta något beslut idag eller de närmsta månaderna. Det enda jag fokuserar på nu är att följa magkänslan och vara ärlig och snäll mot mig själv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenske mästaren hjärtsjuk: ”Blev nojig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Cykel

Cykelsport