Victor Johansson

”Lägger på mig muskelmassa som en 85-åring”

Av: 

Anton Johansson

Victor Johansson.
Victor Johansson.

SPORTBLADET

Simtalangen Victor Johansson kände sig allt mer orkeslös, svag och tappade i vikt.

Efter ett blodprov fick han reda på varför.

Hans testosteronvärden hade rasat i botten, berättar han för Dagens Nyheter.

Victor Johansson är en av svensk simnings stora talanger. Han har ett guld på JEM på 800 meter frisim och flera svenska rekord på kort- och långbana.

”Förstör allt”

Det var i oktober som Victor Johansson märkte att något var fel. Han kände sig svag, träningen gick dåligt och han tappade fyra kilo på en månad. När han sedan fick flera andra symtom uppsökte han läkare.

– När resultatet från blodprovet kom tillbaka visade det sig att mitt testosteronvärde i princip var i botten. För en kille i min ålder förstör det allt. Till exempel innebär det att jag har ungefär samma kapacitet att lägga på mig muskelmassa som en 85-åring, säger han till DN.

Johansson tränar och studerar på University of Southern California i Los Angeles, där han nu befinner sig.

Varför testosteronvärdet är så lågt har han inte fått något svar på. Men en utredning har startats. Den bakomliggande orsaken måste dock fastställas innan en behandling kan påbörjas.

”I princip anabola steroider”

– Den behandling som finns förkortas TRT, och innebär att man får testosteroninjektioner för att få i gång produktionen. Det är hormoner, ja i princip anabola steroider, som sprutas in.

Johansson säger att injektioner är en sista utväg. Men skulle så bli fallet kommer det inte att vara några problem i framtida dopningskontroller.

– Blir beslutet att jag måste få injektioner är det på läkarens inrådan, och enda syftet med dem är som sagt att jag ska komma upp i normal nivå. Därför ska det inte bli några problem, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Hanssons coronaflykt en kamp mot klockan

ÄMNEN I ARTIKELN

Victor Johansson

Simning