Sirius drag: Rivalens guldtränare

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Stefan Forsman.
Foto: BILDBYRÅN
Stefan Forsman.

UPPSALA. Han är grundare, guldtränare och ikon i lokalrivalen Storvreta.

Nu är Stefan Forsman ny huvudtränare i Sirius.

– Det blir lite gliringar, lite snack och jag tycker att det är skitkul, säger han.

Det beskrevs av Sirius, elva i SSL, som ett kontroversiellt val som skulle skapa stora rubriker i Innebandysverige.

Och nog går det att klassa som kontroversiellt. Stefan Forsman, 52, är en ikon i Storvreta. Han var med och grundade föreningen 1989 och har fyra SM-guld som tränare för Uppsala-rivalen.

”Hela min innebandybakgrund där”

Nästa säsong kommer inte David Ahlmark att träna Sirius och nu är det klart att det blir Forsman som leder laget kommande säsong, med Jonas Wärn vid sin sida.

Men är det så kontroversiellt om du frågar huvudpersonen själv?

Nja.

– Jag vet inte, det är väl vad man vill lyfta upp det till. Min aktiva innebandytid som ledare har varit i Storvreta och jag har hela min innebandybakgrund där. Det är väl det som är kontroversiellt, säger Forsman.

Vad tror du att du får höra från Storvretas håll?

– Hehe, det blir ju roligt. Det blir lite uppståndelse kring innebandyn. Vi har inte så mycket sånt. Det blir lite gliringar, lite snack och jag tycker att det är skitkul.

2018 lämnade han Storvreta efter lagets SM-guld.

– Jag trodde inte på det som skedde i Storvreta. På det sättet som styrelsen ville driva idrott ville inte jag. Vi fick en schism där och jag valde att avsluta i Storvreta, och sen fick jag vara med på det här.

Foto: BILDBYRÅN
Stefan Forsman firar SM-guldet 2010.

”Svårare för tjejer än killar”

I Sirius lockades han delvis av det sportsliga där klubben vill ta SM-guld inom fem år. Men även chansen att få arbeta med föreningens jämställdhetsarbete där man vill skapa ”världens bästa förening” genom lika villkor för alla.

– Jag har döttrar själv och har idrottat hela mitt liv. Jag älskar idrott men när man växer upp med döttrar ser man verkligen att det är svårare för tjejer än för killar. När det här dök upp tänkte jag att jag får chansen att påverka åt det håll jag vill. Jag har inte kunna bryta strukturer tidigare, det får jag göra här direkt, säger Forsman.

Publicerad: