Duplantis nära världsrekord i säsongsdebuten

”Galet – det kändes inte så högt”

Armand Duplantis höjde ribban till 6,17 och siktade på att bli bäst någonsin.

Men 20-åringen rev och världsrekordet uteblev.

I stället fick han nöja sig med 6,00 – svenskt inomhusrekord och världsårsbästa.

Armand Duplantis har pratat om att det här ska bli hans bästa säsong. I inomhustävlingen i tyska Düsseldorf, den första för året, visade han att det mycket väl kan bli så.

20-åringen tog 5,90 meter på första försöket – nytt världsårsbästa.

Han tog 5,95 på första försöket – nytt svenskt rekord inomhus.

Duplantis tog sedan 6,00 i andra försöket. Sam Kendricks, tvåfaldig VM-guldmedaljör, rev ut sig på 5,80 och Duplantis hade säkrat segern.

”Kände mig nostalgisk”

Då höjde han ribban rejält.

20-åringen beslöt sig för att testa på 6,17, en höjd som ingen har klarat tidigare. Stavhoppet har sedan 1998 bara ett världsrekord, ute som inne, och fransmannen Renaud Lavillenie slog det innevarande rekordet inomhus 2014.

I en intervju med Internationella friidrottsförbundet berättade Duplantis efter tävlingen att han nästan fick tårar i ögonen när han tittade på ribban. Något han utvecklar för Sportbladet på telefon från Düsseldorf.

– Det var en cool känsla. Du sitter där, även fast jag inte klarade det, och ser att alla står upp och hejar. Jag menar, jag började hemma på baksidan. Det är en galen känsla för ända sedan jag var fyra år har det byggts upp till det här. Då var det en meter och nu har allt gått så snabbt. Jag tittar på 6,17 och känner mig, jag vet inte, nostalgisk, säger Duplantis.

I första försöket var Duplantis var ganska långt ifrån. Det andra försöket var däremot mycket nära. Duplantis nuddade ribban med höger armbåge på väg ner och missade att bli ny världsrekordsinnehavare.

– Det är galet och det kändes inte så högt. Det var första gången jag provade det, säger han.

Så nära var Armand Duplantis att slå världsrekord på 6,17
Så nära var Armand Duplantis att slå världsrekord på 6,17
Armand Duplantis var nästan i chock efter världsrekordförsöket på 6,17
Armand Duplantis var nästan i chock efter världsrekordförsöket på 6,17
Armand Duplantis slog svenska rekordet inomhus efter att ha hoppat 6,00.
Armand Duplantis slog svenska rekordet inomhus efter att ha hoppat 6,00.

Duplantis rev även på tredje försöket och fick nöja sig med seger efter 6,00, nytt svenskt inomhusrekord och världsårsbästa.

– Jag känner mig i bra form. Du vet aldrig hur det ska gå i första tävlingen men jag känner mig mycket mer vältränad än förra året, säger han.

Är du förvånad att det gick så bra i årsdebuten?

– Lite kanske. Samtidigt så kände jag mig i bra form och jag visste att det kunde hända. Men det som kan hända händer inte alltid. Försöket på 6,17 hade jag inte förväntat mig, men när jag kommer till Tyskland så händer någonting med mig.

Hyllar mamma Helena

Duplantis vann som bekant EM-guld på 6,05 i Berlin 2018.

På plats i Düsseldorf hade han mamma Helena.

– Jag tycker inte att hon får tillräckligt med kredd för det hon gör för mig. Alla tror bara att det är min pappa men hon förtjänar lika mycket beröm. Jag skulle inte vara där jag är utan henne så det är fint att få dela det här med henne, säger Duplantis.

Din svenska manager, Daniel Wessfeldt, tror att du kan slå världsrekord redan i vinter. Vad tror du?

– Jag antar att vi helt enkelt får se. Jag lämnar det så.

Det tidigare världsårsbästat låg på 5,82 och det svenska rekordet inomhus var på 5,92.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN