Sjöström efter topptiden: Skönt att slippa syrgas

avKristoffer Bergström

GWANGJU. Nu väntar VM:s tuffaste kvart för Sarah Sjöström.

VM-final på 50 fjäril – och semi på 50 fritt.

– Det är bara bra för mig att få värma upp litegrann innan, säger hon om det andra loppet.

Hon fullkomligt dansar genom den mixade zonen. Som om hon vilat en lång vinter och äntligen släppts ut i solen.

Det är inte riktigt vad Sarah Sjöström sysslat med i veckan. Från första försöket i söndags, genom tre VM-finaler och lika många medaljer, har hon gjort tretton lopp. Det sista var på 50 meter fjäril en timme efter den uttömmande finalen på 100 meter fritt, där hon tog brons.

Sarah simmade fjärilen på 24,79. Historiens tredje snabbaste tid. 75 hundradelar rappare än tvåan Ranomi Kromowidjojo.

”Så jäkla skönt...”

– Det är jätteskönt att komma upp ur bassängen och inte behöva syrgasmask. Bara studsa upp. Vi kör en gång till på en gång! säger Sjöström.

Vad säger du om tiden?

– Det är så jäkla skönt att vara under 25 sekunder igen. Det känns så himla lätt. Jag simmar precis så som jag gjorde när jag slog världsrekord 2014. Jag studsar på vatten och får mer och mer tryck ju längre jag kommer, säger hon.

25-åringen han inte simma av, alltså göra sig av med all mjölksyra, mellan loppen. Prisutdelning, dopningskontroll och intervjuer kom emellan. Det verkar bara passa henne på kortare lopp, säger hon.

”Konstigt vore annars”

I morgon sätts den förmågan på prov när hon simmar VM-final på 50 fjäril klockan 13,02. Och semifinal på 50 fritt 13,17 (så länge hon inte åker ut i nattens försök).

– Femtio är inga problem. Jag har verkligen den aerobiska kapaciteten att klara av att köra. Det optimala för mig hade varit skins, alltså tre femtior med tre minuters mellanrum. Jag kan återhämta mig mellan loppen, säger hon.

Hur stor favorit är du på 50 fjäril?

– Jag säger att jag är favorit. Det vore konstigt annars. Det finns alltid tjejer som brukar lyfta sig ännu mer när det kommer till finalen, men jag måste simma som jag ska.

ARTIKELN HANDLAR OM