VM-guld till Loginov: ”Skam”

Tidigare dopningsavstängde ryssen bäst i världen

avEmelie Fredriksson, Linn Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Ryskt skidskytte har blandat och gett under dagen.

Först dömdes två åkare för dopning.

Sedan tog Alexander Loginov, som själv varit avstängd för epodopning, VM-guld i sprinten.

– Skam för idrotten, säger Sebastian Samuelsson.

Alexander Loginov sänkte alla tio prickar under VM-sprinten i Antholz och vann guldet 6,5 sekunder före Quentin Fillon Maillet, Frankrike, och 19,5 sekunder före Martin Fourcade.

Ryssens seger är inte okontroversiell. 28-åringen, som slog igenom 2013 med två JVM-guld, stängdes året efter av i två år för epodopning, och var tillbaka ordentligt förra vintern då det bland annat blev ett VM-silver i Östersund.

”Skam för idrotten”

Idag toppade han det med ett VM-guld.

Det stör svenska Sebastian Samuelsson, som själv stod för ett fint lopp i sprinten med en bom.

– Det är väldigt trist att någon som tidigare tagit epo vinner guld i dag. Det är en skam för idrotten, säger Samuelsson som engagerat sig mycket i dopningsfrågor.

Norrmannen Tarjei Bö vann en OS-medalj under dagen då Jevgenij Ustjugov fälldes för dopning säsongen 2013/2014 vilket gör att ryssarna blev av med sitt stafettguld. Norge som slutade fyra får därmed bronset retroaktivt.

– Det är ryssarna som styr medaljutdelningen både i Sotji och här. Vi fick en bronsmedalj och förlorade en bronsmedalj idag, säger Bö som slutade fyra i sprinten.

”Ha egen segerfest”

Han tycker inte att Loginov borde få vara med och gläds inte med ryssens guld.

– Det är lite bismak, vi är alla eniga, vi som vill ha fair play, om att alla vill konkurrera på samma villkor. Gäller både svenskar, norrmän och fransmän. Det är tufft. Men det är så reglerna ser ut.

Tvåan och trean i sprinten är fransmän och fyran och femman, Bö och hans bror Johannes Tignes, norrmän. – Vi bor på samma hotell som fransmännen så har väl vår egen segerfest kanske, säger han.

Samuelsson elva

Sebastian Samuelsson blev bäste svensk på elfte plats. Jesper Nelin blev 19:e och Peppe Femling 20:e. De hade samtliga en bom.

Samuelsson är nöjd med insatsen och läget drygt en minut efter, han skapat inför jaktstarten.

– Det känns jättebra. Jag tycker att känslan i kroppen har varit bra den senaste veckan, säger han.

Tidigare under lördagen dömdes såväl Jevgenij Ustjugov som Svetlana Sleptsova för dopning säsongen 2013/2014. De kan överklaga domen till Idrottens skiljedomstol, Cas.

Foto: Matthias Schrader / TT
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM