Norska reaktionen på Frida Karlssons avhopp

”Synd, men hälsan viktigast”

Frida Karlsson kommer att vara saknad i längdspåren.

Inte minst från norskt håll.

– Vi vill gärna ha konkurrensen och det är synd för Therese (Johaug) och damskidåkningen, men Fridas hälsa är viktigast, säger tränaren Ole Morten Iversen.

Frida Karlsson slog igenom så det blixtrade om det i VM i Seefeld i vintras. Den då 19-åriga svenskan vann tre VM-medaljer.

Hon har inför sin första säsong som senior i världscupen pekats ut som det svenska hopp som kan ta upp jakten med längdskidåkningens suveräna Therese Johaug.

Premiären i Ruka blev inte som Frida Karlsson förväntat sig, hon vände hem med en åttondeplats som bästa placering och femte bästa tid i jaktstarten.

Avvikande värden

Veckan efter genomgick hon ett hälsotest som visade avvikande värden vilket innebär att hon nu har fått startförbud.

Utvecklingen påminner om den problematik som norska stjärnan Ingvild Flugstad Östberg ställts inför. Hon uppfyllde inte heller alla hälsokrav och har inte kommit igång med tävlingarna ännu.

Norges damtränare, Ole Morten Iversen som tidigare varit tränare i Sverige, känner en trygghet med att de medicinska teamen inom norskt och svensk längdåkning samlar upp avvikelser och skyddar åkarna.

– Det är synd om Frida, men det är bra att stötteapparaten runt om passar på att hon inte går för långt. Hälsan är viktigast. Jag räknar med att hon får samma hjälp som Ingvild får och hoppas att hon kommer igen så fort som möjligt. Hälsan är viktigast, säger han.

Både han och de norska åkarna kommer att sakna Frida Karlsson i spåren helgerna framöver.

– Vi vill gärna ha konkurrensen och det synd för Therese (Johaug) och damskidåkningen, men Fridas hälsa är viktigast, säger tränaren Ole Morten Iversen.

Han uppskattar att både Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Östberg varit öppna med att det är just hälsoskäl som hindrar dem från att tävla.

– Jag hoppas det kan ha en effekt hos andra. Det är ingen rak väg, säger han.

Flugstad Östbergs framsteg

Ingvild Flugstad Östberg gör framsteg i sin rehabilitering och Ole Morten Iversen hoppas att få se henne i Tour de Ski kring årsskiftet.

– Det går framåt, sen är det en fråga om hur mycket framåt som hälsoteamet vill att det ska gå. Men Tour de Ski är den första realistiska tävlingen för Ingvild, säger han.

När Frida Karlsson kommer tillbaka återstår att se. Hon måste först och främst klara hälsokraven, meddelar svenska skidlandslagets läkare Magnus Oscarsson.

Den 20-åriga svenskan får den experthjälp hon behöver för att balansera rätt mellan träning, vila och kost. Och på hemmaplan i Sollefteå finns familjen nära.

– Som mamma och pappa stöttar vi Frida till 110 procent, som vi alltid har gjort och alltid kommer göra med alla våra tre tjejer och andra som står oss nära, meddelar Frida mor Mia Karlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.