Motorsport

Ny seger för Scott Dixon i IndyCar

Svenskarna långt från pallen

Av: 

Anna Andersson

Scott Dixon.
Scott Dixon.

SPORTBLADET

Gammal är inte bara äldst.

Han är bäst också.

Scott Dixon, snart 40, har inlett säsongen med två segrar.

Nya zeeländaren har vunnit fem mästartitlar i IndyCar och under en märklig säsong visar han vad erfarenheten betyder. Efter segern i premiären satsade han återigen rätt och körde hem även IndyCar Grand Prix i Indianapolis.

– Det är härligt att få vinna här, vi har varit tvåa här så många gånger, säger en lycklig Scott Dixon till NBC efter segern.

Nyckeln till hans seger låg i att han redan varit i depån när nykomlingen Oliver Askew kraschade. När den gula flaggan kom ut öppnades racet upp för Dixon.

– Vi hade ändå lite tur i dag, efter guldflaggen låg vi plötsligt helt rätt med strategin. Sedan fick vi ordning på balansen i bilen och då stack den bara.

Han var ungefär 20 sekunder före tvåan Graham Rahal i mål, Simon Pagenaud slutade trea. Dixon har nu vunnit både de inledande loppen av IndyCar 2020 och drygade ut ledningen i mästerskapet.

– Vi har varit med om mycket i vårt team, men vi har fått en bra start i år, säger Dixon som tävlat i IndyCar i 18 säsonger och vunnit 48 lopp.

– Samtidigt är det oerhört jämnt och tufft. Vi måste stoppa ner huvudet och arbeta hårt. I går var det jag som missade i kvalet och då känns det naturligtvis skönt att kunna slå tillbaka och ge teamet segern i dag.

Hindrades av depåmiss

Ingen av svenskarna kunde hota sin teamkollega Dixon i kampen om segern. Marcus Ericsson lyckades bäst av dem och slutade sexa.

– Jag tycker att det var ett bra race. Även om vi började på de hårda däcken höll vi positionen bra under den fösta stinten och klättrade in i topp tio. Bilen och körningen kändes riktigt bra, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

Han hade en bra strategi och möjligheten att nå en pallplats, men återigen var det en miss i depån som hindrade svenskens möjligheter till en framskjuten placering.

– Vi fick inte i något bränsle på det andra stoppet. Då tappade jag många placeringar. Det var riktigt surt eftersom jag var på väg mot en bra position, säger Ericsson. som hade elva omkörningar.

– Utan den incidenten hade en pallplats varit möjlig. Scott vann och det visar att farten finns i vår bil, jag tar med mig det positiva.

För Felix Rosenqvist var det en tung dag. Han tappade flera placeringar redan under inledningen av loppet och tog sig upp till plats tio, men hade inte varit i depå när Askew kraschade. Det gjorde att han tappade nästan ett helt varv.

– Det var stökigt under det första varvet och jag tappade ett par placeringar. Vi hade inte riktigt farten för att hämta hem det under den första stinten. Sedan fick vi motorstopp i depån, säger Felix Rosenqvist som slutade på plats 15.

–Det kändes som att ingenting gick vår väg idag.

Redan nästa helg fortsätter IndyCar med två lopp i Wisconsin.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Andersson: Felix Rosenqvist en kandidat till titeln i IndyCar 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Indycar

Marcus Ericsson

Felix Rosenqvist