Klart: OS i Tokyo skjuts upp

Historiska nyheten bekräftad

OS i Tokyo skjuts upp till senast 2021.

Det beslutet kom Japans premiärminister Shinzo Abe och Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach överens om på tisdagen.

Även Paralympics blir uppskjutet.

Den historiska nyheten att ett sommar-OS för första gången skjuts på framtiden bekräftades av det japanska premiärministeriet klockan 13.29.

”OS kommer inte ställas in men spelen kommer att hållas sommaren 2021”, skriver ministeriet på Twitter.

Skälet till flytten av spelen är coronavirusets spridning över världen.

Hotade med bojkott

Beslutet togs på begäran från Japans premiärminister efter att flera nationer ökat pressen på Japan och IOK att agera.

– Det har varit jobbigt under den här tiden när allt annat har ställts in att inte veta hur det blir med OS, jag har försökt att fokusera på träningen. Men nu vet man i alla fall, säger friidrottaren Andreas Kramer.

– Det känns som om det här var det bästa alternativet. Det hade inte varit rättvist med ett OS i sommar då alla inte har haft möjligheten att träna ordentligt. Jag är fortfarande ganska ung och har fortfarande en bit kvar till att nå min topp, nu får jag ett år till på mig att fortsätta utvecklas till en bättre spelare, säger 28-årige bordtennisspelaren Mattias Falck som tog sensationellt VM-silver 2019.

Australien och Kanada beslutade i veckan att inte skicka några aktiva till Tokyo om spelen hålls som planerat, den 24 juli till den 9 augusti. Samtidigt har andra stora nationer som USA, Tyskland och Polen även de begärt att OS skjuts upp till 2021.

Kostar 245 miljarder

Ett olympiskt spel har aldrig tidigare flyttats i tid. Däremot ställdes spelen 1916, 1940 och 1944 in helt på grund av världskrig.

OS i Tokyo beräknas av experter CNN talat med kosta 25 miljarder dollar (motsvarande 254 miljarder kronor). Det är oklart hur mycket större den notan blir när spelen nu skjuts upp.

Sveriges olympiska kommitté höll presskonferens klockan 15:00.

– Ett bra beslut och ett klokt beslut. IOK har haft en arbetsgrupp tillsammans med världshälsoorganisationen WHO sedan början av februari månad så vi vet att det här är ett beslut som är väl underbyggt med hjälp av experter och flera parter, säger SOK:s ordförande Mats Årjes i ett pressmeddelande.

Under mötet mellan IOK och Japan togs också besluten att den olympiska elden ska hållas levande på japansk mark fram tills spelen nästa år och att OS 2020, trots flytten, fortfarande ska kallas just det.

Paralympics uppskjutet

Även Paralympics skjuts upp till nästa år.

”Genom att ta det här beslutet nu så kan alla inblandade – paralympiska idrottare inräknat – fokusera på sin egen hälsa och sitt välmående och hålla sig säkra under denna svåra och osäkra tid, säger Internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parsons i ett uttalande.

Coronaviruset har nu ställt in det mesta i idrottsvärlden.
Coronaviruset har nu ställt in det mesta i idrottsvärlden.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.