”Det är en stor katastrof – får inte ske”

Förklarar sig efter stora missen

Sekretariatet missade en poäng när Wetterbygden skrällde mot Södertälje vilket har rört upp känslor. 

Nu tvingas Svenska Basketbollförbundet gå ut och förklara sig. 

– Man vill alltid att rätt ska vara rätt, säger Södertäljes coach Ludwig Degernäs. 

Dino Pita och Ludwig Degernäs.
Dino Pita och Ludwig Degernäs.

Det var i tisdags som Wetterbygden besegrade mästarna Södertälje Kings med 88-87. Men i efterhand kom det fram att sekretariatet missat att bokföra en poäng. 

Det var vid ställningen 30-21 i den andra perioden som Dino Pita satte ett straffkast som aldrig räknades. 

– Jag känner rent spontant att det är en stor katastrof, sådana misstag får får ju inte ske, det är ju helt vitalt för matchen. Poängräkning är ju a och o i basket, sa Dino Pita till LT i går.

Eftersom Södertälje bara förlorade matchen med en poäng blev missen extra kostsam. Under torsdagen meddelade Svenska Basketbollförbundet att matchen inte kommer att spelas om och nu går de också ut och förklarar sitt beslut.

”Med anledning av den händelse som ägde rum i matchen mellan Wetterbygden och Södertälje i SBL där sekretariat och statistik missade att bokföra en poäng för Södertälje så har en mängd diskussioner förts på sociala medier. SBBF vill därför klargöra beslutet att inte spela om matchen och vilka regler som ligger till grund för beslutet.”, skriver förbundet.

”Får ta ansvar”

Förbundet påpekar att ett allvarligt fel begåtts och att man följer Tävlingsbestämmelserna. Men i det aktuella fallet kan ”situationen inte anses vara avgörande för matchens utgång då den sker i första halvlek och inte i matchens slutskede.”. Matchkommisarien har också stängts av i en månad.

Södertälje accepterar beslutet.

– Jag tycker att det är bra att de går ut med det så att alla förstår vad som händer. Nu är det bestämt och vi respekterar förbundets åsikt. Vi har match i dag och kan inte fokusera så mycket på det här, vi måste gå vidare, säger coachen Ludwig Degernäs och fortsätter: 

– Vi har pratat om det i laget. Grabbarna har undrat vad förbundet kommit fram till och vi har berättat. Jag får väl ta ansvar för att jag inte följde poängen under matchen. 

Hur upprört har det varit i laget? 

– Dino (Pita) har varit lite upprörd, han ville ha poängen. Man vill alltid att rätt ska vara rätt, men det är viktigt att gå vidare och det är bra att det har kommit ett beslut. 

Södertälje möter Umeå på hemmaplan i kväll. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.